Vodič za brucoše

Slab interes za sezonu: Poslodavci povećali satnice da privuku što više studenata

MojFaks | Karijera, 29.06.2017.Slab interes za sezonu: Poslodavci povećali satnice da privuku što više studenata

Budući da još uvijek ne postoji zakon koji će regulirati koliko treba iznositi minimalna satnica za studentske poslove, poslodavci mogu sami određivati koliko će novca ponuditi studentima za obavljanje posla. U Istri se u jeku sezone zbog fakultetskih obaveza pojavio manjak studentskih radnika pa su poslodavci odlučili povećati satnice i osigurati si radnu snagu.

Nakon što su završili sa školskim obvezama za mlade nema odmora. Mnogi će svoje slobodne dane iskoristiti kako bi pronašli neki sezonski posao i zaradili koju kunu te tako "podebljali" budžet da ne bi ovisili samo o "novčaniku" roditelja. U tome im pomaže turistička sezona koja je u punom jeku. Neki traže posao sami, a drugima u tome pomaže Student servis, koji djeluje u sklopu Studentskog centra u Puli, piše Glas Istre.


Izvor: Regional Express

"Student servis trenutno ima oko 2200 članova, koji su se od početka akademske godine do danas učlanili. Broj učlanjenja još uvijek nije u punom zamahu s obzirom da studenti imaju ispitne rokove koji su se protegnuli do druge polovice srpnja" rekla je Glasu Istre voditeljica Student servisa Tina Trošt.

...Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova...


Za učlanjenje u Student servis je najvažnije da studenti redovno studiraju i imaju sve relevantne dokumente koji se traže, a detaljno je opisano na web stranici pod rubrikom Student servis - Učlanjenje. Od 15. lipnja 30. rujna tekuće godine pravo na učlanjenje imaju i maturanti koji su u postupku upisa na fakultet.

Najtraženiji studentski poslovi oni u ugostiteljstvu


Budući da je Pula turistički grad, primjećuje se veća potražnja za studentima već od Uskrsa pa do kraja rujna. Najtraženiji su poslovi u ugostiteljstvu i turizmu gdje se traže konobari/ice, serviri/ke, sobari/sobarice, animatori, spasioci, pomoćni poslovi u zračnoj luci. Slijede poslovi u trgovini: punjenje polica, rad na blagajni, rad u skladištu trgovina, a traže se i studenti za rad na administrativnim poslovima, priča voditeljica pulskog Student servisa.

...Ljeto stiže, poslova sve više: U turističkoj sezoni studenti sve traženija radna snaga...


Poslodavci ih kontaktiraju i za poslove na kraći rok: od nekoliko sati do nekoliko dana, a to su pretežno fizički poslovi kao što su istovar/utovar namještaja, seljenje arhive, montaža štandova i slično. Najmanja i najviša satnica ne postoje, odnosno nisu zakonski propisane, a poslodavac je taj koji određuje njihovu visinu, naravno u dogovoru sa studentom i Student servisom.


Izvor: Pixabay

"Prema našem iskustvu, najbolje su plaćeni kratkotrajni, fizički poslovi, koji imaju satnicu u rasponu od 25 do 50 kuna. Poslovi animatora, hostesiranja, spasioci, određeni poslovi u turizmu, imaju satnicu od 20 do 40 kuna", kaže Trošt.

Najmanje su plaćeni pomoćni ugostiteljski poslovi, zatim rad na štandovima, portirski poslovi, lijepljenje deklaracija, punjenje polica u trgovačkim centrima...

Poslodavci povećali satnice zbog slabog odaziva studenata


Satnice za studente se povećavaju tijekom sezone, a prema riječima voditeljice pulskog Student servisa, zna se i dogoditi da poslodavac odredi jednu satnicu prilikom oglašavanja pa je studentima i poveća tijekom rada, najčešće radi povećanog obujma posla ili zadovoljstva njihovim radom.

"Ono što je primjetno ove godine je da su poslodavci povećali satnice jer imaju slabiji odaziv studenata, a nadamo se da će njihov odaziv ipak znatno porasti kroz 15-ak dana", kazala je Trošt.


Izvor: ec-air.eu

Poslodavci uoči nekoliko posljednjih sezona upozoravaju na kroničnog nedostatka kadrova, traže uvoz radne snage iz država u našem okruženju, a takva situacija ide na ruku studentima. No, problem je u vremenskom raskoraku. Naime, poslodavci iskazuju svoj interes puno prije početka sezone, kako bi već u lipnju imali "rezervirane" studente, dok je sa studentima priča ipak malo drugačija. Oni, naime, počinju iskazivati interes tek kada riješe sve fakultetske obaveze, dakle negdje sredinom srpnja.

Trošt napominje da se poslodavci moraju malo strpjeti jer studenti nemaju previše interesa za zaposlenjem za vrijeme ispitnih rokova. Isto tako, pulski Studentski servis apelira na studente da si na vrijeme pronađu posao jer zaposlenjem posredstvom Student servisa primarno ostvaruju zaradu, što je njima najbitnije jer se ipak radi o privremenom i povremenom zapošljavanju.

Ivana Petrić
izvor: Glas Istre
foto: Shutterstock/Pixabay/Pixlr


poslodavcipovećanje satnicestudentski poslovisatnicaPula


Prati nas na Instagramu!