Vodič za brucoše

Izumu studenata FESB-a divi se cijeli svijet: Informirajte se, napunite mobitel i surfajte - potpuno besplatno!

MojFaks | Karijera, 20.10.2016.Izumu studenata FESB-a divi se cijeli svijet: Informirajte se, napunite mobitel i surfajte - potpuno besplatno!

U počecima su željeli napraviti info stanicu u kojoj bi se prikupljena solarna energija koristila za punjenje mobitela i prikaz informacija o okolini, zatim su dodali pristup internetu, a na samom kraju napravili prvi mobilni interpretacijski centar.

Danas Lucky4You ima oblik autobusne stanice koja prolaznicima nudi i video prezentaciju na više jezika s informacijama okolnom mjestu. Više o samim funkcijama ovog projekta i tome kako su trojica mladića uspjela u nečemu o čemu u početku nisu ništa znali objasnio je Josip Lažeta, jedan od autora ovog mobilnog centra.

Trojica bivših/sadašnjih studenata FESB-a (Toni Tošić, Josip Lažeta i Jakša Vidović) krenuli su u izazovan projekt izgradnje samoodržive mobilne info stanice. Uspješno su izrealizirali prototip, no nezadovoljstvo izgledom je bilo očigledno, pa su pomoć potražili na Arhitektonskom fakultetu u Splitu.

Profesor Neno Kezić im je preporukom Poduzetničkog centra Solin ustupio predavanje na kojem su studenti predlagali svoja rješenja mobilnog interpretacijskog centra. Javile su se dvije studentice, ideja se ubrzo počela 'kotrljati' i realizirala u današnjoj formi.


foto: privatna arhiva

Prvotna im je ideja bila napraviti uređaj za prikupljanje solarne energije koju bi korisnicima omogućavala punjenje mobitela uz pristup osnovnim informacijama. Kada su kasnije dodali i pristup internetu, odlučili su krenuti dalje i ulagati u razvoj projekta.

"Nedostajalo je nešto po čemu bi naš proizvod bio jedinstven i vrlo brzo došli smo na ideju o samoodrživoj infostanici. S obzirom na to da je Split tada vrvio turistima, nije bio problem ispitati ih kako dolaze do željenih informacija, a rezultati su pokazali da im nedostaje kvalitetnih i točnih informacija i da su turistički uredi pretrpani. Zato su kolege pronašle dodatnu opciju koja turistima nudi sve potrebne informacije. Premda Vidović i ja studiramo računarstvo, shvatili smo da nemamo još dovoljno znanja da sami razvijamo projekt. Stoga smo kontaktirali dugogodišnje prijatelje, Tonija Tošića i Krešimira Raguža, koji su na završnoj godini studija i koji su nam pomogli oko finaliziranja ideje", prisjeća se Lažeta.

Pomoć županije i Poduzetničkog centra


Lucky4you prvi je mobilni interpretacijski centar u svijetu koji se sastoji od informativnog (prikazuje vremensku prognozu, dnevne ponude obližnjih objekata i važne informacije) i interpretacijskog zaslona (pruža interaktivni pristup sadržaju, audio zapisima i edukcijama).

Specifičnosti ovog uređaja su samoodrživost i mobilnost, a za njegovo postavljanje nije potrebna građevinska dozvola. Kod same izrade ovi su mladići pazili na to da konstrukcija ne bude fiksirana za pod, a da ujedno bude sigurna od naleta groma ili udara jakog vjetra.


foto: privatna arhiva

"Mogućnosti samog uređaja su zaista velike. Programski dio može se konstantno unaprijeđivati, a cilj u budućnosti je postići i potpunu modularnost hardverskog dijela, odnosno omogućiti zainteresiranim strankama da ne kupe cijeli centar, već samo njegov jedan dio. Osim informiranja putem zaslona i preslušavanja audio i video zapisa, centar je pokriven brzim internetom, što omogućuje korisnicima da nadopune svoje mobilne uređaje, a u bliskoj budućnosti i prijenosna računala", objašnjava jedan od autora ovog projekta.

Lažeta ističe da tim s udaljene lokacije ima mogućnost upravljati centrom, te u svakom trenutku provjeriti broj posjetitelja, stanje baterije i slično. Osim toga, u bližoj budućnosti nadaju se da će se putem uređaja moći reklamirati i neke tvrtke.

"Sama instalacija solarnog sustava omogućuje analizu efikasnosti sustava i njegove potrošnje, a samim time možemo napraviti izračun smanjenja emisije CO2. Također je omogućeno i pregledavanje broja posjetitelja sustava i analiza njihove interakcije sa sustavom, kako bi se ustanovilo što ih najviše zanima. Osim toga, potiču se i manji poduzetnici, te OPG-ovi koji će na mobilnom interpretacijskom centru imati izvanrednu priliku za predstavljanje svojih proizvoda i usluga", kaže nam Lažeta.

Najveću pomoć pri realizaciji ‘Lucky4you’ projekta tim je dobio od strane Splitsko - dalmatinske županije, koja je sufinancirala 30 posto ukupnog iznosa izrade prototipa, a prvi će mobilni interpretacijski centri biti postavljeni u općini Nerežišća te Dugopolje.

Pohvaliti treba i Poduzetnički centar Solin te Poduzetnički inkubator u Klisu koji su im neprestano pomagali savjetima, ali im i na korištenje ustupili prostor i opremu za obavljanje poslovnih aktivnosti.

Jasna Ožanić
foto: privatna arhiva


Lucky4YouSplitFESBmobilni interpretacijski centarToni TošićJosip LažetaJakša VidovićNeno Kezić


Prati nas na Instagramu!