Vodič za brucoše

Studij u inozemstvu: najbolji način da dođeš do posla nakon diplome

MojFaks | Karijera, 13.06.2016.Studij u inozemstvu: najbolji način da dođeš do posla nakon diplome

Studenti diljem svijeta muku muče kad je pronalaženje posla nakon diplome u pitanju. Konkurencija je opaka, stoga je dobro u rukavu imati bilo koji adut koji će te istaknuti u moru drugih kandidata za posao.

Studiranje u inozemstvu ovdje će ti jako dobro poslužiti kao tražena prednost! Studija koju je Europska komisija provela 2014. godine pokazala je da si studenti koji sudjeluju u Erasmus programima razmjene povećavaju šansu za zapošljavanje za čak 42%, a za skoro duplo smanjuju šansu da će nakon promocije dugo vremena "čamiti" na zavodu za zapošljavanje.

...2751 prilika za pobjeći u inozemstvo: priče kolega sa studentskih razmjena...


Naravno da su tvoje vještine i tvoja znanja bitan faktor prilikom odlučivanja hoće li te poslodavac angažirati ili ne, ali važno je ipak istaknuti sve prednosti koje stječeš studiranjem u inozemstvu, a koje će ti pomoći na razgovoru za posao.

Razvijaš jezične vještine


Ovisno o tome gdje ćeš provesti jedan ili nekoliko semestara, vjerojatno ćeš morati naučiti ili usavršiti barem jedan strani jezik. Osim što će ti pomoći da se lakše prilagodiš novoj kulturi i sa samopouzdanjem komuniciraš sa lokalnim stanovništvom, dobro poznavanje jezika odličan je bonus prilikom zapošljavanja. Od prevođenja, podučavanja stranih jezika, stjuardesa ili diplomatskih zanimanja – postoji mnogo poslova u kojima se doista primijenjuje onda da "vrijediš onoliko koliko jezika znaš".

..1770.6 km daleko od kuće: priča 19-godišnjakinje koja studira u Engleskoj...


Razvijaš svoje kozmopolitsko poimanje svijeta


Kad se zbog studija preseliš u drugu zemlju, ulaziš na nepoznat teritorij. Od lokalne kulture do okoline koju nikad prije nisi vidio/vidjela, svemu ćeš se morati prilagoditi. Prilagođavajući se širiš svoj svjetonazor i na stvari gledaš otvorenije i "internacionalnije". Ovo je posebno bitno velikim multinacionalnim kompanijama koje svoje podružnice, tvornice, tvrtke i sl. imaju u različitim zemljama svijeta stoga im je važno zapošljavati ljude kojima putovanja na predstavljaju problem i koji se lako prilagođavaju novim sredinama.Erasmus studija s početka teksta također je pokazala da čak 40% Erasmusovaca nakon diplome preseli u neku drugu zemlju dok to isto napravi samo 23% onih koji nemaju iskustvo studiranja u nekoj drugoj zemlji.

Izoštravaš svoje socijalne vještine


Život u drugim zemljama među tamošnjim ljudima upoznaje te i prilagođava drugim kulturama. Na taj način postat ćeš tolerantnija i otvorenija osoba, a osim toga, izvježbat ćeš svoje socijalne vještine na širem rasponu ljudskih karaktera i u različitim kulturnim kontekstima.

...Baš po mjeri studenata: 10 najjeftinijih europskih gradova...


Poslodavci danas sve češće osim znanja i iskustva traže i poseban tip vještina: otvorenost prema novim iskustvima i izazovima, samopouzdanje, hvatanje u koštac s problemima, donošenje odluka i tolerancija prema vrijednostima drugih ljudi.

Pokazuješ incijativu


Osim što vježbaš jezike i komuniciranje u raznim situacijama i okružjima, studiranje u inozemstvu pokazuje da se ne bojiš preuzeti inicijativu i otisnuti se u nepoznato. Poslodavcima se sviđaju osobe od akcije: zaposlenici koje je moguće brzo angažirati, povjeriti im odgovoran posao i koji će samostalno donositi odluke. Studenti koji studiraju u inozemstvo često pokazuju baš te karakteristike – otisnuli su se u nepoznato, van svoje zone komfora i postali bogatiji za važno iskustvo.

Statistika ovo samo potvrđuje: Job Outlook istraživanje koje je ove godine provela Nacionalna asocijacija fakulteta i zaposlenika (NACE) otkrila je da čak 80% poslodavaca traži karakteristike odlučnosti prilikom čitanja životopisa kandidata za posao, a 66% njih traži bilo kakvu potvrdu da su kandidati voljni pokazati inicijativu.

Stječeš međunarodno radno iskustvo


Iako se doista radi o iskustvu koje se ne može usporediti ni s jednim drugime, otvara ti i vrata koja ti se nikada ne bi otvorila da si ostao/la kod kuće. Primjerice, imat ćeš priliku steći radno iskustvo u stranoj zemlji što će uvijek biti dodana vrijednost tvome životopisu. Ništa ne dokazuje tvoju požrtvovnost i ambiciju kao želja da se zaposliš i stekneš iskustvo dok si još na fakultetu, a pogotovo u nekoj drugoj zemlji.

Osim toga, kao što smo već spomenuli, sve više kompanija funkcionira internacionalno pa je studiranje u inozemstvu odlična prilika da počneš graditi mrežu poznanstava i tamo što će ti samo omogućiti lakše zapošljavanje nakon diplome.

L.B./izvor: Student.com
foto: Shutterstock


studiranje u inozemstvuzapošljavanjeprednostiinternacionalnostErasmus

Prati nas na Instagramu!