Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studije pokazale: Erasmus+ razmjena pomaže u dobivanju prvog posla

MojFaks | Karijera, 22.05.2019.Studije pokazale: Erasmus+ razmjena pomaže u dobivanju prvog posla

Prema rezultatima dviju neovisnih studija objavljenih od Europske komisije, studenti koji su sudjelovali u programu razmjene Erasmus+ lakše pronalaze prvi posao. Više od 70 posto studenata navelo je da im je nakon boravka u inozemstvu jasnije što žele raditi u životu.

Odlazak u inozemstvo  na studij i inozemna iskustva omogućuju i promjenu smjera studija kako bi on bolje odgovarao njihovim ambicijama, pokazuje studija o učinku na visoko obrazovanje. Prema istraživanju 80 posto bivših studenata koji su bili na Erasmusu zaposlilo se u roku od tri mjeseca od diplome, a čak 72 posto ih je navelo da je Erasmus+ razmjena pomogla da dobiju prvi posao.Većina ispitanika navela je da u svakodnevnom radu koriste vještine i iskustva stečena u inozemstvu, prenosi Novi list.

Studija pokazuje da se studenti iz istočne Europe u najvećoj mjeri identificiraju s EU-om, a među onima koji se odluče na sudjelovanje u programu Erasmus+ nisu svi veliki zagovornici EU. Prema rezultatima ti 'skeptični' studenti upravo osjete najveći učinak programa kao i studenti koji za svoj boravak odaberu zemlju koja je kulturno znatno različita od njihove. Upravo zato više od 90 posto ispitanika govori da su poboljšali sposobnost rada i suradnje s ljudima iz različitih kultura te da smatraju da imaju europski identitet.

Studentica diplomskog studija na FPZG-u Lucija, govori nam da se na Erasmus prijavila isključivo iz znatiželje i da je ona dio te 'skeptične' skupine studenata jer kako kaže nije uopće bila sigurna želi li otići. I što se dogodilo?

"Erasmus mi je koristio kao niti jedno drugo iskustvo do sada. Postala sam puno otvorenija prema novim poznanstvima, puno znatiželjnija za upoznavanje novih kultura, mjesta, jezika, običaja.. Ali isto tako to iskustvo mi je koristio i da upoznam sebe. Što se tiče pronalaženja posla u Hrvatskoj, nažalost ne vidim direktnu poveznicu, ne mislim da ovdje mogu lakše pronaći posao zbog tog iskustva. Ipak, veća otvorenost prema izazovima i prema prihvaćanju drugačijeg i nepoznatog sigurno može pomoći u puno životnih situacija, pa tako, nekome, i u pronalasku posla.", govori nam Lucija.
Upotreba novih tehnologija


Sveučilišta uključena u program Erasmus+ većinom su bolje pripremljena za digitalnu transformaciju. Upotreba novih tehnologija i inovativnih metoda poučavanja i učenja pomaže jačanju međunarodne suradnje i inovacijskih kapaciteta sveučilišta, prenosi Novi list.

"Istovremeno, sveučilišta koja sudjeluju u programu Erasmus+ nemaju samo izraženiju međunarodnu dimenziju, nego su i u boljem položaju da odgovore na potrebe poslovnog svijeta.", izjavio je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.


Kako su izgledale studije?


U prvoj studiji analizirano je gotovo 77 000 odgovora, među ostalim od približno 47.000 studenata koji sudjeluju u programu Erasmus+, 12.000 diplomiranih studenata i 10.000 članova osoblja s iskustvom sudjelovanja u programu Erasmus+.
Rezultati druge studije temelje se na odgovorima 258 strateških partnerstava i udruženja znanja u okviru programa Erasmus+ (odnosno 504 organizacije) kojima su u razdoblju 2014.–2016. dodijeljena financijska sredstva te 26 detaljnih studija slučaja.

"Impresivno je vidjeti kako program Erasmus+ mladima omogućuje napredak na modernom tržištu rada i u sve raznolikijem društvu. Veseli me da se diplomirani studenti koji su sudjelovali u programu Erasmus+ osjećaju spremniji za nove izazove, imaju bolje mogućnosti za razvoj karijere te su svjesniji koristi koje im EU donosi u svakodnevnom životu.", poručio je Navracsics, ističe Novi list.

I jeste li sudjelovali u nekoj Erasmus+ razmjeni? Ako niste, što čekate?

MojFaks
Izvor:HINA, novilist.hr
Foto: Freepik


Erasmus+studentska razmjenaprvo zaposlenjeEU