Vodič za brucoše

Novo pravilo za koje još uvijek ne znaju svi studenti! Državljani ove dvije susjedne zemlje ne mogu raditi preko SC-a

MojFaks | Karijera, 12.11.2019.Novo pravilo za koje još uvijek ne znaju svi studenti! Državljani ove dvije susjedne zemlje ne mogu raditi preko SC-a

S birokracijom nikada nije lako, pa se tako i za odlazak u student-servis potrebno naoružati informacijama o zakonima i pravilnicima, kao i strpljenjem.

Naša sugovornica je apsolventica i već godinu dana radi u jednoj firmi preko SC-a. Pošto je upisala novu godinu na fakultetu, trebala je donijeti potvrdu s faksa i novu Izjavu koju treba potpisati. Problem je nastao jer studentica ima dvojno državljanstvo (bosanskohercegovačko i hrvatsko).  

...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


"To sam i učinila. Na toj Izjavi je potrebno unijeti adresu prebivališta, a moja adresa prebivališta je u Bosni i Hercegovini.  Ja sam jedna od mnogih studenata Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo i studiraju u RH. Međutim, gospođa na šalteru u SC-u čim je vidjela adresu prebivališta u BiH tražila je osobnu na uvid. Predala sam joj osobnu iz BiH, na što je ona negodovala i tražila putovnicu. Predala sam joj i putovnicu BiH pa mi je rekla da po novom zakonu nemam pravo raditi preko SC-a ako nemam hrvatsku osobnu iskaznicu", govori ova studentica. 


Foto:Darko Ba/MojFaks

Sugovornica je službenici u SC-u dokazala da je državljanka Republike Hrvatske, pokazujući domovnicu i rodni list te potvrdu o statusu studenta. Međutim, njoj to nije bilo dovoljno i zahtijevala je osobnu iskaznicu. Kako nam govori, taj dan nije uspjela produžiti ugovor. S obzirom na to da odgovor na svoju situaciju nije pronašla nigdje u Zakonu, niti pravilnicima koji postoje na stranici Studentskog centra, priupitala je studente u studentskoj grupi za iskustva. Kolege su navele razna iskustva, od onih koji su imali isti problem, do onih s istom stanjem, ali i uspješnim produženjem članstva.

"Što sam napravila? Sljedeće jutro, otišla sam na policiju po potvrdu o boravištu te nakon toga otišla u SC pokušati produžiti članstvo bez konzultacija s voditeljem Student servisa. Gospođi na šalteru sam predala iskaznicu Student servisa, potvrdu o upisu na fakultet, potvrdu boravišta i potpisanu Izjavu. Gospođa je bez ikakvih problema uzela dokumente, posložila ih, zaklamala i pitala treba li mi novi ugovor. Dakle, skoro ih nije ni pogledala i produžila mi je članstvo bez da je pitala uvid u osobnu iskaznicu ili putovnicu", govori nam studentica kako je riješila problem.


...Zakon 'uzburkao duhove': Neki redovni studenti protiv toga da izvanredni rade preko student-servisa, ali što na to kažu poslodavci?...


U ovome slučaju, jasno je da je došlo do propusta službenice u Student-servisu. Međutim i studenti sa statusom stranca imali su nejasnoća. I dok su prije dvije godine, osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo, a studiraju u Hrvatskoj imale pravo raditi preko SC-a, od prošle godine to više nije moguće. 

Naša druga sugovornica Neira upisana je kao redovna studentica na preddiplomskom i diplomskom studiju Kineziološkog fakulteta. Vodi se kao stranac, jer ima samo državljanstvo Bosne i Hercegovine i bh. papire. Školarinu plaća duplo više s obzirom na to da je stranac, iksicu je dobila na prvoj godini i služi joj za evidenciju, jer nema pravo na subvenciju u menzi. Kao strani student nema pravo ni na dom. Međutim, kada je došla u Zagreb na studij, prijavila se u Studentski centar i imala članstvo kao i ostali studenti, s redovnim produženjem svake godine. 


Foto: Unsplash

"Ove godine sam došla da produžim, gdje su me onda na šalteru upitali da li imam hrvatske papire, ako ne, da li imam potvrdu iz HR MUP-a za boravište (svake godine prijavljujem privremeni boravak na godinu dana bez ikakvih problema, na osnovu studija), samo su oni s tim pitanjem mislili za neku drugu potvrdu koju iskreno nisam razumjela ali svakako je nisam imala sa sobom. Da bi mi nakon toga rekli da je došao novi Zakon (za koji nisam znala), i da od ove godine stranci koji nisu u EU ne mogu biti prijavljeni niti raditi nikakve vrste studentskih poslova preko SC-a. Rekli su mi da se mogu žaliti, poslati upit na određenu mail adresu, da li bi meni, kao stranom studentu, odobrili da prijavim u SC. Ne znam na osnovu čega bi onda odobrili, pa se nisam žalila, niti slala upit", govori nam studentica Neira. 

Novim izmjenama Zakona o obavljanju studentskih poslova, strani državljani koji nisu državljani država članica EU, već neke zemlje nečlanice Europske unije, ne ostvaruju pravo na obavljanje studentskih poslova putem studentskih ugovora.

...Godinu i pol čekanja: Svi se pitaju gdje je zapelo s donošenjem Zakona o obavljanju studentskih poslova...


Obavljanje poslova putem studentskih ugovora i produžavanje članstva, čini se jednostavno kada smo upućeni u svoja prava. Međutim, određeni propusti koji se prema izjavama studenata s dvojnim državljanstvom dešavaju, nisu nešto o čemu bi studenti nužno trebali voditi računa, već službenici u Student servisu.  Kako nije veliki broj stranih studenata koji se odluče školovati u Hrvatskoj, a nemaju hrvatsko državljanstvo, promjene Zakona sigurno neće proći zapaženo, te će se studenti kao naša sugovornica Neira upoznati s novim pravilnikom tek prilikom posjete student-servisu i morati prilagoditi novim uvjetima.

A.Z.
Foto: Darko Ba/MojFaks


studentidvojno državljanstvoStudentski centarstudentski ugovorstrani državljani


Prati nas na Instagramu!