Vodič za brucoše

Andrea Andrassy napisala pismo studentu koji sere da ne stigne učit

MojFaks | Laganini, 27.06.2017.Andrea Andrassy napisala pismo studentu koji sere da ne stigne učit

Duhovita komičarka Andrea Andrassy jednom tjedno objavljuje kolumnu na Index.hr portalu, a njen britko 'pero' dotakne se mnogih aktualnosti. Ovaj put to su studenti i ispitni rokovi koji još uvijek traju...

"Holokaust. Ebola. Rokovi. Prosječan student ovih dana zna točan poredak ovih riječi po jačini užasa koji predstavlja.

Rokovi.

Sjećam se da mi je to prije par godina bila najgora riječ.

Najgore pitanje koje si mi mogao postavit je bilo: 'Koliko ti je još ispita ostalo?' Ili 'Kad su ti rokovi, Andrea?' - a to pitanje mi je mama postavljala STALNO. I ja sam stalno imala izliku zašto još ne učim.

...Andrea Andrassy sjajno opisala sve 'čari' podstanarskog života studenata...


'Nisu još objavili datume, znaš kak su kreteni uvijek spori s tim' - lažem, rokovi su objavljeni prije mjesec dana, ali meni se ne da učit pa kenjam da uhvatim još par dana bezbrižnog torrentovanja u krevetu. 'Pa dobro, ti kreni učit pa kad stave, već ćeš imat prednost' - kaže nadobudno moja mama koja je završila Pravo prije roka. 'Ne mogu krenut još mama, ak prerano počnem učit, zaboravit ću sve do rokova.' Dva tjedna kasnije: 'Evo objavili su rokove, za 5 dana je ispit, ne stignem sad više, ali ionako su ovi proljetni rokovi eliminacijski, na ljetnom je lakše.'

Ja sam Andrea Andrassy i na ovaj način sam studirala Ekonomiju 8 godina (sva sreća jer sad radim posao koji volim (i dalje nije elitna prostitucija), koji ne bi radila da sam završila u roku jer bi se zaposlila u nekoj firmi i ne bi imala vremena slijedit svoj san koji sam slijedila i evo sad radim lijepe stvari). Ali da, ja sam bila najgori student. Mrzila sam rokove, mrzila sam učit, i uvijek sam imala razlog zašto ne mogu počet baš sad.

'Prevruće je sad za učenje, ne mogu se skoncentrirat.'

'Prehladno je, a kad upalim grijanje me hvata umor i spava mi se.'

'Vani je idealna temperatura, sad treba bit vani i šetat, učit ću kad je vruće ili jako hladno.'

'Mislila sam počet danas, ali danas je srijeda, što znači da je praktički četvrtak a to je skoro petak što znači da je subota iza ugla a subotom idem van pa ne mogu ni u nedjelju. Budem u ponedjeljak. Al ne ovaj jer je utorak neradni dan pa je glupo da učim u ponedjeljak kad je utorak opet vikend. A iza je srijeda a u srijedu ne mogu jer počni ispočetka.'

'Ne mogu počet učit dok mi soba nije pospremljena.'

"Ne mogu počet učit jer nemam markere u boji koji mi trebaju da podcrtavam stvari.'

'Ne mogu počet učit jer je Merkur u retrogradnoj fazi i čakre mi nisu u dobroj poziciji.'

'Ne mogu počet učit jer mi je palo na pamet da bi bilo fora uslikat smoki-eye makeup i poslat to svim frendicama.”

'Ne mogu počet učit jer nije fer prema ispitu da ga spremam ovako u zadnji čas. Ovaj ispit zaslužuje više.'

'Ne mogu učit jer prvo moram sortirat majice u ormaru.'

I moja najdraža: 'Ne mogu sad učit, al ponijet ću skriptu na more pa ću listat na plaži.'

Sortirala sam majice, nalazila hobije, imala sam i period od par tjedana u kojem sam pokušala učit švedski, talijanski, japanski, njemački i španjolski na internetu… sve, samo da ne moram učit ono što moram učit.

Bila sam glup student, bila sam lijen student, i da se mogu vratit u vrijeme (ok vjerojatno bi se vratila u neko pametno vrijeme i ubila Hitlera ili kupila kondome J-Pedovim roditeljima), rekla bi sebi ono što netko treba reć svakom studentu upravo sad, dok sjedi u sobi i smišlja razloge zašto još nije počeo učit: Ne seri. Počni jebeno učit, majmune. IzvoliŠ. Sjedni za stol, otvori knjigu i počni čitat slova.

...Andrea Andrassy napisala kolumnu o studentima: 'Počni j*** učiti, majmune!'...


Nema #nemrem, to je za pičkice. Znam da zvučim ko tvoj deda kad ti kažem da neučenjem samo radiš loše sebi, ali tvoj deda je pametan čovjek i zna o čemu priča. Počni učit, majmune.

Nemoj ostavljat učenje za sutra jer učenje nije grah da je bolje drugi dan. Učenje je bolje odmah sad. Kaj ćeš radit danas umjesto da učiš? Jel to kaj ćeš radit danas pametnije od učenja? Nije. Što god da je, to možeš radit i nakon rokova, a rokovi su ti sad. Znam da ti je Ivana Husar jednom davno otpjevala: 'Što možeš danas, ostavi za sutra', ali Ivana nije pjevala o učenju. Što možeš danas, napravi danas. Zamisli da sutra umreš… znam da ovo ne zvuči kao početak dobrog argumenta za učenje, ali je. Zamisli da sutra umreš, a danas nisi učio. To znači da ćeš umrijet glup.
"

Cijelu kolumnu pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Index
foto: Facebook@Andrea Andrassy


Andrea Andrassykolumnaispitni rokoviDnevnik gradske cure


Prati nas na Instagramu!