Vodič za brucoše

DNEVNIK APSOLVENTA: S ovim mislima otišao sam na obranu

MojFaks | Laganini, 23.09.2016.DNEVNIK APSOLVENTA: S ovim mislima otišao sam na obranu

Apsolvent je odsad bivši naziv našeg studenta koji nas je uveseljavao svojim avanturama u posljednjih nekoliko mjeseci. Bilo je to burno i žestoko razdoblje, koje je tako i završilo. Stoga mu nemojte zamjeriti što je zakasnio koji dan s ispisivanjem posljednje stranice svog dnevnika.

Prilično turbulentan dan bijaše jučer. Od ranog jutra pripreme. Pa nađi sako i košulju, pa nađi cipele i hlače koje idu uz to (nemoguća misija). Morao sam se sredit', ipak je obrana diplomskog rada u pitanju. No, lako je to reći, a još teže napraviti.

Bilo bi mi lakše da sam se spremao za svadbu (ne svoju, naravno), nego za ovo. Grčevi u želucu, treskavica i znojenje koje me natjeralo triput pod tuš u tri sata, rezime su mojeg stanja uoči obrane nečega što mi je oduzelo posljednjih nekoliko mjeseci života.


Idealna kombinacija za obranu diplomskog Izvor: pixabay

Ovaj događaj je bio neizbježan. Čak i da nisam proćerdao većinu novca u ovih godinu dana, ne bih si mogao dopustiti luksuz plaćanja apsolventske godine pored očeve sačmarice i kratkog fitilja. Izbor je bio završiti faks kao gospodin čovjek na diku i ponos čitave rodbine iz sela mojih roditelja ili u njihovim očima postati, u najmanju ruku, propalica.

S tim mislima sam otišao na obranu. Vjerojatno mi je bilo teže nego ikojem vrataru u bilo kojem sportu na svijetu, prije obrane kaznenog udarca u posljednjim sekundama utakmice.


Srećom, nije ovako završilo. Izvor: www.facebook.com/SPORTbible

Došao sam na faks. Krenulo je čestitarenje s kolegama koji su obavili svoju dužnost prije mene te neizvjesnost s onima koji dolaze poslije. Ušao sam u dvoranu zajedno sa svojim društvom. I starci su se odnekud pojavili, iako ih nisam zvao. Maraton su istrčali da me fotkaju iz svih mogućih i nemogućih kuteva.

I tako sam dočekao komisiju, pustio tihi vjetar i krenuo s usmenim izlaganjem pismenog rada. Naravno, bavio sam se komunikacijskim vještinama, pa sam pokušao svesti greške u svom nastupu i govoru na minimum. Nakon desetak minuta priče, komisija me počela rešetati.

Umalo me komisija izrešetala. Izvor: giphy.com

Naposlijetku se ispostavilo da sam sve odradio savršeno.
Profesorima su oči ispale i počeli su drhtati dok su mi upisivali ocjenu. Klasično čestitarenje s prijateljima se pretvorilo umalo u tjelesni okršaj kad me mater primila cmakati sa svih strana. Na kraju je toliko ruža ostalo na mom licu, da se moglo pretpostaviti da sam bio zaliven krvlju u klaonici ili da sam bio s 10 žena istodobno.

Tako nekako, otprilike. Izvor: giphy.com

Kasnije smo otišli u restoran (još jedan razlog zašto pare nisu otišle na apsolventsku godinu). Zamezili smo i zapili se toliko da sam i zaboravio što se događalo u ostatku tog velebnog jučerašnjeg dana u kojem se pokazalo da će od mene ipak biti nešto.

Ustao sam tako danas sav mamuran i u glavu mi je došlo da više nisam apsolvent.

Nema više posjećivanja faksa dvaput tjedno, beskonačnih izlazaka, Vilme i Kate, silnih avantura, jeftinih putovanja i menze, niti ičega što me činilo sretnim.

Uhvaćen sam u kolotečinu razmišljanja o vlastitoj budućnosti i egzistenciji. Treba naći posao. Hoće li mi diploma biti dovoljna za to? Kolika će mi biti plaća? Hoću li moći živjeti od toga? Kakvo će biti radno okruženje? Što ću raditi i kako? Milijun pitanja, a odgovora nema.

Na faksu je bilo lakše. Odeš na predavanje, pa na kavu, pa van, pa radit' (preko SC-a, tu i tamo) i tako u krug. Gotovo sam pustio suzu, pišući ove retke.

A onda mi je stari uletio u sobu i prigrmio.

"Šta dr*** po tom kompjuteru! Idi na Burzu tražit' pos'o!"


Evo, već trčim. Izvor: hzz.hr

Milan Dalmacija
foto: Shutterstock


dnevnik apsolventakraj studiranjaobrana završnog radakomisija

Prati nas na Instagramu!