Anja Z u Laganini

Kako napraviti najbolji čobanac? Studenti velikodušno podijelili savjete, netko 'pustio van' i mamin recept FOTO

Iako je posljednjih dana pravo proljetne vrijeme, mnogi se još uvijek na trpezi drže zimskih specijaliteta.

23. veljače 2021 16:38
Čobanac

Čobanac Foto: MojFaks

U Facebook grupi Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava", pojavio se zanimljiv upit. Naime, studentica se obratila kolegama Slavoncima za pomoć: "Može neki recept za čobanac? Jela par puta, nemam više prilike, pa reko' da napravim sama", napisala je, a nekolicina kolega odlučila je nesebično podijeliti recepte. čak i one obiteljske koji se prenose generacijama.

Čobanac je prilično popularan među studentima, o čemu svjedoči i činjenica da su prošle zime, kada su se još studenti smjeli okupljati u kuhinjama i polizati istu žlicu – bila organiziranja i zajednička kuhanja ovog slavonskog specijaliteta koji po svakom dobrom receptu sadrži dvije do tri vrste mesa. Zanimljivo je napomenuti i da su glavni što se pripremanja čobanca tiče - upravo dečki.


...Najpoželjniji ženik među studentima! Marko iz zagrebačkog doma kuha najbolji ČOBANAC. Otkrio nam je recept...


Tako je jedan studenti savjetovao da okvirni recept pronađe na Coolinariki, ali da ga svakako priprema u kotliću: "Moraš probavati i dodavati tijekom kuhanja jer ovisi puno o kvaliteti sastojaka i osobnom ukusu", napisao je ovaj student.

Pojedini su stvar pojednostavili pa kažu da su za dobar čobanac najvažnije velike količine luka i mesa.

"Ima recepata raznih, al meni to dođe više kao neki vodič, više radim po svom. Ja ne volim Fant-ove, samo vulgaris sastojke stavljam - meso, luk, mrkva, paradajz u nekom tekućem obliku, sol, papar, Vegeta, mljevena paprika, feferoni. Luka cca. 30% u odnosu na meso, ostalo po guštu i potrebi. Bolje da je ljuto, nego da nije"
, podijelio je jedan kolega svoj recept.

Studenti savjetuju i da je potrebno da se čobanac krčka, odnosno da se pripremite na barem tri sata kuhanja. "Samo dobro meso (svinjetina, govedina, srnetina, piletina, fazan, zečetina...) i ljuti dodatak", napisala je jedna studentica.

Recept se čuva


Pojedini su se u komentarima našalili da se recept za ovo jelo čuva unutar obitelji, dok su drugi rekli da je sve "u zglobu". Ipak, jedan student odlučio je pomoći kolegici pa je podijelio pravi slavonski recept u koji ide malo divljači – rukom pisan od strane njegove mame.


Student podijelio mamin recept za čobanac... foto: Screenshot J.P. via Facebook@Studentski dom Stjepan Radić Sava

Nadamo se da će studentica iskoristiti sve savjete i, kada to prilike dopuste, pozvati kolege da probaju i njen čobanac. Ako ništa drugo, uvijek joj preostaje sljedeći savjet kolege:


"Step 1: nađi slavonca, step 2: daj mu novce, step 3: dođi nazad kad bude gotovo".

Još vijesti