Vodič za brucoše

Milenijalce ne zanima seks: manje 'akcije' među mladima bilo samo za vrijeme Drugog svjetskog rata

MojFaks | Laganini, 04.08.2016.Milenijalce ne zanima seks: manje 'akcije' među mladima bilo samo za vrijeme Drugog svjetskog rata

Takozvana 'Tinder generacija' seksa se rjeđe od svih prethodnih generacija od 1920-ih godina, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci su donedavno pretpostavljali da su osobe rođene u 90-im godinama prošloga stoljeća (Milenijalci) promiskuitetnije od prijašnjih generacija zahvaljujući aplikacijama za dejtanje kao što su Tinder ili OK Cupid.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Florida Atlantic otkrili su da se osobe između 20 i 24 godine seksaju rjeđe od svih prethodnih generacija unatrag 90 godina.

Otprilike 15% ispitanika unutar ove dobne skupine izjavilo je da od svog osamnaestog rođendana nisu imali spolnog partnera što je u usporedbi s onima koji su rođeni 60-ih godina prošloga stoljeća gotovo dvostruko veći postotak. Naime, među njima samo je 6% odgovorilo pozitivno na to pitanje.
Jedina generacija koja je pokazivala sličnu stopu seksualne neaktivnosti ona je rođenih u 20-im godinama prošloga stoljeća, a koji su napunili 20 godina u godinama Drugog svjetskog rata ili u post-ratnom periodu.

"Nova seksualna revolucija očito nije zahvatila mnogo veći segment generacije nego što se to prije smatralo", napisali su znanstvenici u radu objavljenome u časopisu Archives of Sexual Behaviour. Iako se istraživanje provelo među Amerikancima, čini se da odražava i stanje u Europi, a posebice u Velikoj Britaniji u kojoj je stopa tinejdžerskih trudnoća rekordno niska.

Najniža stopa trudnoća javlja se usporedo s dokazima da mladi sve manje puše cigarete, piju alkohol ili uzimaju droge jer sve više vremena provode na društvenim mrežama umjesto u stvarnom kontaktu s vršnjacima. Neki stručnjaci upozoravaju na takozvani "Facebook efekt": tinejdžeri sve više vremena koje bi inače proveli na ulici u igri s vršnjacima provode u svojim sobama na gadgetima. Društvena osuda pušenja, konzumiranja droga i alkohola također je mogla utjecati na novonastale obrasce ponašanja mladih.

Ryne Sherman sa Sveučilišta Atlantic University kaže da ova studija opovrgava rašireno mišljenje o Milenijalcima kao promiskuitetnoj generaciji koja pomoću Tindera i sličnih aplikacija traži samo površne, povremene i kratkotrajne veze i usputni seks.

L.B./izvor: Daily Mail
foto: Pixabay


Milenijalciseksseksualna aktivnostistraživanjeFacebook efekt

Prati nas na Instagramu!