Vodič za brucoše

Muči te pisanje seminarskog rada? Uz ovih PET savjeta, sve će ići lakše

MojFaks | Laganini, 06.11.2020.Muči te pisanje seminarskog rada? Uz ovih PET savjeta, sve će ići lakše

U kratkom vremenskom periodu zadesilo vas je nekoliko projekata koje trebate napisati, vremena je sve manje, a teksta za obradu sve više.

Kako ne biste izgubili previše vremena gledajući u ekran ili prazan dokument, radije poduzmite ovih pet koraka i napravite taj seminarski rad. 


1. Razjasnite što se točno očekuje od vas


Možda ne morate da odmah predate gotov projekt ili seminar već bi bio dovoljan plan ili početna skica. Pitajte što se točno u određenom trenutku traži od vas.

2. Koristite već postojeći materijal


Iskoristite već postojeće uratke na vašu temu, naravno uz naglašavanje autora, kako biste se zaštitili plagijarizma. Izborite se s potrebom da sve radite skroz iz početka.

3. Napravite obrasce


Za rutinske stvari napravite obrazac. Ako imate nekoliko seminara, napravite obrazac njihovog pisanja: što istražujete prvo, kada kreirate sadržaj, kako obilježavate fusnote…


4. Razgovarajte


Kada dobijete zadatak da istražite određenu temu, umjesto da napravite formalnu prezentaciju i esej, pokušajte da zapišete bilješke i razgovarate s profesorom o podacima koje ste prikupili. Konzultacije bi mogle uveliko da pomognu jer ćete zasigurno čuti korisne informacije.


5. Vremenski ograničite posao


Unaprijed odredite koliko ćete vremena potrošiti na određeni zadatak i zatim se držite toga. Na primjer, ako imate naviku da preopširno istražujete o temi, ograničite se na sat vremena ili dva. Ovaj način rada, poznat kao time-boxing pomaže da se fokusirate.

A.Z.
foto: Shutterstock By dotshock


savjetiseminarski radstudentirok


Prati nas na Instagramu!