Vodič za brucoše

Najluđe studentske tetovaže: ispovijest 3 studentice i 2 tattoo majstora

MojFaks | Laganini, 07.09.2016.Najluđe studentske tetovaže: ispovijest 3 studentice i 2 tattoo majstora

Svoja iskustva rada, te trenutne trendove ove umjetnosti ispričalo nam je dvoje tatto majstora, dok su tri studentice objasnile s kakvim se neugodnostima susreću zbog svojih tetovaža...

Biti tatto majstor zahtjeva veliku koncentraciju, fleksibilnost i ljubav prema tom poslu, osobito ako je riječ o klijentima s posebnim zahtjevima.

Ovaj posao ne može raditi svatko, traži od osobe da bude smirena i izrazito "zagrižena" za njega. Razumijevanje potreba klijenata i postizanje kompromisa i ugodne komunikacije jedan su od ključnih faktora za uspješan posao tatto majstora, a tattoo majstorica iz umaškog Harley Quinn Tattoo & Piercing studija i Dejan Zlendić Ghost, tattoo majstor iz Rijeke, kažu vole ovaj posao i  smatraju ga dijelom sebe.

Oboje se slažu kako danas, umjesto crnih i sivih nijansi, tetovaže obojane u mnoštvo, šarenih, živih boja.


Trenutni veliki trend su definitivno mandale, 'dotwork' (tetovaže sjenčane nakupinom točkica), klijenti se također okreću i old school tehnici izrade tetovaža (outline tetovaže izrađene debljom linijom sa teškim punim sjenama i popunjeno paletom jakih, punih boja), te manji motivi manje veličine na primjer infinity simbol, pera, lastavice, strijele i slično”, kaže nam tattoo majstorica.


foto: tattoo majstorica umaškog Harley Quinn Tattoo & Piercing studija, privatna arhiva

Danas se nerijetko pojedinci odlučuju na tetoviranje pera, ptica, pa čak i cigli i kamiona, a kroz komunikaciju s klijentima tatto manjstor ponekad postanu i svojevrsvni psihijatri.

Tetovaža oca i studentica s više tetovaža od tattoo majstorice


Klijenti nerijetko poslušaju savjet tattoo majstora kod odabira tetovaže, što je često daleko najbolja ideja. No, ponekad se i u njihovim salonima pojavljuju osobe koje ih fasciniraju, pa čak i rastuže svojim jedinstvenim idejama i prohtjevima.

Od 'ekstremnijih' klijenata prvo mi na pamet pada Antonia, studentica koja je napravila više tetovaža kod mene i s kojom smo osvajali nagrade na konvencijama. Suradnja je bila uvijek jednostavna. Ona bi samo dala temu ili motiv koji bi htjela i ostalo prepustila meni da realiziram, bez ikakvih komplikacija. Pošto je i ona umjetnica, tražila me da joj tetoviram ženska lica poznatih umjetnica uz neke moje dodatke i vizije kako bi sve zajedno dobilo jači dojam i potpunu cjelinu”, prisjeća se Dejan.


foto: privatna arhiva

Istaknula bih djevojku koja je tetovirala portret svoga oca, jedinu osobu koju je imala u životu i koji se odricao toliko stvari u svom životu kako bi njoj priuštio život kakav je smatrao da treba imati, kroz cijeli život bili su praktički odvojeni što zbog bolesti, što zbog posla, škole i više su se čuli preko telefona nego što su se vidjeli. Kada su napokon riješili sve i imali vremena za biti obitelj, njen otac je poginuo u prometnoj nesreći. Nakon što smo odradili tetovažu, njezine suze su jednostavno krenule i to je definitivno bio jedan on najbolnijih i najljepših trenutaka koje sam imala u studiju”, priča tattoo majstorica iz Umaga.

Društvene predrasude stvaraju probleme prilikom traženja posla...


No, ponekad se studenti ne odvaže na velike tetovaže na vidljivim dijelovima tijela, jer su društvene predrasude i više nego očite. Često ih upravo oslikani dio ruke, noge, lopatice zna stajati potencijalnog posla.

Neugodnih situacija ima mnogo, dosta je teško naći posao, puno puta su me odbili baš zbog tetovaža, pogotovo kad tražim u Splitu, jer su dolje još uvijek jako zatvoreni po tom pitanju. Razumijem za neke otmjene restorane gdje konobar treba izgledati što pristojnije i običnije, ali znali su me i u nekim ‘običnim’ kafićima odbiti, gdje klijentela nije toliko zahtjevna, pogotovo s obzirom da je mnogo turista tetovirano i to je čak znalo privući neke goste na mjestima gdje sam radila. Bilo je tu i dobacivanja i nazivanja ‘sotonjarom’, jednu sam tetovažu čak morala prekriti (znak iz ‘Harrya Pottera’, deathly hallows), jer je ljude asocirala na iluminate. Sad ih s tog mjesta gleda suncokret koji je ipak društveno prihvatljiviji”, objašnjava Antonija Šarić, 24-godišnja studentica Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci koja je svoju prvu tetovažu napravila sa 16 godina u pratnji majke, a danas ih ima 10, od koje su četiri povezane u jednu veliku.
Neke od Antonijih tetovaža...foto: privatna arhiva

...ali i pri susretu sa svećenicima


Dvadesetpetogodišnja Maja Radivoj-Dlakić, studentica Pravnog fakulteta u Rijeci prvom se tetovažom počastila nakon odličnog uspjeha u srednjoj školi, a danas ih ima 11. Iako je zbog njih imala neugodnih iskustava, kaže kako je onih ugodnih više.

Imam jedno prilično neugodno iskustvo koje mi se urezalo u pamćenje: jedan svećenik mi je jednom prilikom pristupio i, bez da je dvije riječi progovorio sa mnom, rekao 'idi da ti tu tetovažu namažu svetim uljem'. Još uvijek ne shvaćam što je točno s time htio postići. Što se tiče ugodnih iskustava, ima ih srećom puno više. Mnogi ljudi, posebice oni koji su u 'tom svijetu', sa zanimanjem promatraju moje tetovaže i što mi je iznimno drago, gotovo uvijek prepoznaju njihovog autora”, tumači Maja.


Neke od Majinih tetovaža...foto: privatna arhiva

S druge strane, Sandy Milinković koja je nedavno završila Pravni fakultet u Rijeci i vlasnica jedne tetovaže, kaže da je jedinu neugodnost imala zbog nošenja piercinga koji je morala ukloniti prilikom rada u jednom opatijskom hotelu, a i tattoo majstor ju je upozorio na moguću diskriminaciju prilikom zapošljavanja.

Svaka tetovaža ima svoju simboliku i priču u pozadini (barem u početku)


Niti jedna od tetovaža koje ove dvije studentice imaju nije napravljena samo da se dio tijela oslika, svaka ima svoju simboliku.

Svaka tetovaža ima neku poveznicu s nekim umjetnicima, ili njihova djela, ili moje interpretacije njihovih djela, njihove muze, inspiracije. Osim jedne kravice koju imam, ali i ona ima znacenje, jer je to tetovaža koju sam sama sebi radila, jer mi je jedan tattoo majstor u Splitu dozvolio da koristim njegovu opremu za tu 'operaciju'”, kaže nam Antonia.

Tetovaža ima simboliku i mislim da su takve najljepše. Tetovirala sam slovo B, što predstavlja početno slovo imena mog mlađeg brata. Sljedeće tetovaže će također biti slične, primjerice, datum polaganja zadnjeg ispita na faksu, vaga (obzirom na studij prava) i citat iz omiljene knjige 'Harryja Pottera'”, kaže nam Sandy.


Prva Sandyjina tetovaža...foto: privatna arhiva

Kao što to najčešće biva, nekoliko tetovaža, one prve, imaju simboliku-sentimentalno značenje jer sam na taj način na počecima tetoviranja razmišljala. Prvih nekoliko povezane su sa najbližim i najdražim ljudima u mom životu. Nakon nekog vremena, kad se dogodila ljubav prema samoj umjetnosti tetoviranja i ljepoti tetovaža kao takvih, nije mi više primarno njihovo sentimentalno značenje, već jednostavno želim baš tu tetovažu jer mi je, eto, predivna”, objašnjava Maja.

Jasna Ožanić
foto: privatna arhiva


tetoviranjetattoo majstoriSandy MilinkovićMaja Radivoj-DlakićAntonija ŠarićDejan Zlendić


Prati nas na Instagramu!