Vodič za brucoše

Neki studenti jedva čekaju predavanja: Diplomski studij o kanabisu? MOŽE!

MojFaks | Laganini, 11.02.2020.Neki studenti jedva čekaju predavanja: Diplomski studij o kanabisu? MOŽE!

Početak predavanja idući semestar pojedini studenti jedva će dočekati. Sveučilište u Coloradu od jeseni uvodi studijski program proučavanja marihuane.

Državni dužnosnici odobrili su diplomski studij Biologija i kemija kanabisa, koji je prema Odjelu za visoko obrazovanje Sveučilišta u Coloradu, prvi takav studijski program u državi. 

U ovoj se saveznoj državi sve više govori o legalizaciji kanabisa za rekreacijsku upotrebu, kao i u drugim američkim državama, a novi studijski program predstavlja odgovor na promjene stavova ljudi o kanabisu

Studijsko izučavanje marihuane bit će dio odjela za kemiju na Državnom Sveučilištu Colorado u Pueblu, a predavanja će uglavnom biti iz kemije i biologije, kao i nekoliko predmeta matematike i fizike, piše u objavljenom programu. Studenti će moći birati između dva pristupa: proučavanje prirode proizvoda s fokusom na biologiju ili pak analitičko promatranje koje se fokusira na kemiju. 

...'Breaking Bad' na faksu: Profesor prisiljavao svoje studente da proizvode drogu i sad mu prijeti 10 godina zatvora..


A gdje su ova znanja potrebna?


Po završetku studija o kanabisu, diplomirani studenti svoja znanja mogu iskoristiti kako bi započeli karijeru u industriji kanabisa i konoplje ili u vladi. Također, stečena znanja mogu se koristiti i u poljoprivredi, znanosti o hrani, biokemiji, znanosti o okolišu i td.  Na kraju, razumijevanje znanosti o kanabisu doprinijet će da ta industrija bude što učinkovitija i sigurnija za potrošača, piše CNN.


foto: Unsplash @lexscope

Unosan biznis i studij


Prema državnom odjelu za prihode, prodaja marihuane u Coloradu između 2014. i 2019. godine premašila je 6,56 milijardi dolara.  Uz poreze, prihode od licenci i naknada, prihod države dosegao je više od miljardu dolara pa ne iznenađuje što je ovaj program već pobudio interes studenata. U sljedeće četiri godine očekuje se do 60 upisanih studenata.


...Izvješće o drogama u Hrvatskoj: Kanabis i amfetamini najrašireniji među mladima...


Odjel za visoko obrazovanje u Coloradu vjeruje da bi to mogao biti prvi od nekoliko studijskih programa usmjerenih na proučavanje kanabis koji će se pojaviti na tamošnjim koledžima u bliskoj budućnosti.Ovaj program nije prvi takve vrste. Sveučilište u Michigenu već provodi diplomski program "kemije ljekovitog bilja", prilagođen studentima koje zanima znanstveno proučavanje kanabisa.

A.Z.
Izvor: CNN
foto: foto: Unsplash @budding


fakultetkanabisdiplomski studij


Prati nas na Instagramu!