Vodič za brucoše

Već 10 godina prodaje istu stvar? Nepoznati čovjek kuca na vrata stanara zagrebačkog doma

MojFaks | Laganini, 11.10.2019.Već 10 godina prodaje istu stvar? Nepoznati čovjek kuca na vrata stanara zagrebačkog doma

Život u zagrebačkim studentskim domovima sve je samo ne dosadan. Kao što se zajednička druženja, solidarnost i mnoge dobre stvari odvijaju među studentima domova, podjednako ima i onih koje nisu tako ružičaste.

Počevši od onih sitnijih koje podrazumijevaju otuđivanje odjeće ili posuđa, do nestajanja stvari veće materijalne vrijednosti poput telefona ili laptopa, krađe u studentskim domovima nažalost predstavljaju problem koji se ponavlja iz godine u godinu. Ista je stvar i sa nenajavljenim posjetama domu, odnosno ljudima koji ne žive u studentskom domu i nikako ne bi trebali biti tu.


Foto:Unsplash


...Od grudnjaka do mobitela: Što se sve krade u studentskim domovima?...


Na još jedan slučaj nepoželjne posjete, požalila se studentica Studentskog doma "Cvjetno naselje" u grupi na Facebooku. 

"Ljudi ako vam netko pokuca, pitajte tko je, meni je pokucao neki nepoznati čovjek tvrdeći da je veteran Domovinskog rata i ponudio mi je kalendar za kupiti, tako da javljam ovo ako niste zainteresirani. Ja se zaj*, pa otvorila jer sam mislila da je sanitarna il' neki k, ne znam obilazi li još paviljone", napisala je ova studentica. 


Foto:sczg.unizg.hr

U komentarima na objavljeni post i drugi studenti su se požalili da ih je ista osoba posjetila i da su mu odgovorili kako nisu zainteresirani. Neki su se 'našalili' da stranac već deset godina prodaje te kalendare po domovima, a i pametno zaključili kako svako tko treba ući u dom – ima ključ

"U domu sam dosta dugo, već od prve godine studija. Osjećam se relativno sigurno jer uvijek zaključavam vrata pa znam da nitko ne može nenajavljeno ući. Upravitelj doma tu ne može puno napraviti, problem je u studentima koji ostavljaju otvorena protupožarna vrata i puštaju ljude unutra. Svjesna sam toga da se u domu dešavaju krađe, no to me ne zabrinjava posebno jer uvijek nosim dokumente i novac sa sobom", govori nam studentica koja je objavila post o posjetitelju. 

...Djevojke, oprez! Ispred zagrebačkog studentskog doma perverznjak vreba i prati studentice...


Upravo posjedovanje ključa i nemogućnost ulaska bez istog u dom, trebalo bi biti neko pravilo koje važi u praksi. Također, tu su i zaštitari. Ali praksa često zezne teoriju. Pa su tako u posljednje tri godine, studenti i u većem broju studentice bili neugodno iznenađeni nepoželjnim posjetiteljima u zagrebačkim domovima, među kojima su neki završili prijavama Upravi i pozivima policiji. I dok se studenti žale na nelogičnosti u domovima zbog kojih se dešavaju takve situacije, upravitelji domova konstantno apeliraju na studente da i oni moraju voditi računa o vlastitoj sigurnosti zaključavajući vrata te zatvarajući vrata na požarnim stubama.

Studenti zaključavaju sobe i paze na sigurnost


Ulasci u dom dešavali su se i prije. Kako smo pisali u članku iz svibnja prošle godine,  zagrebački domovi zaista se nekad odvijaju priče koje su za rubriku 'crne kronike'. Tada se na Šari, pojavio nepoznati čovjek koji je isprepadao studentice nenajavljenim ulaskom u njihove sobe. U dom Stjepan Radić, poznatijem pod nazivom "Sava", u ožujku 2017. ušetao je nepoznati muškarac koji je mobitelom snimao studentice dok su se tuširale u zajedničkoj kupaonici, a u listopadu 2016. lopov je krao torbe studenticama, o čemu smo pisali u prethodnim člancima. 


Foto: M.Trbuščić/arhiva MojFaks


Kako nam je svojevremeno rekao upravitelj smještaja u domu "Stjepan Radić", Boženko Ćosić, studenti moraju biti oprezniji i pripaziti na neke osnovne stvari. Njegovi su savjeti primijenjivi u slučaju svih studentskih domova.

"Ovim putem bih zamolio studente da zaključavaju vrata svojih soba čak i kada su u sobi te kada odlaze na tuširanje. Osim toga, trebaju obavezno zatvarati protupožarna vrata. U slučaju da studenti zapaze nešto sumnjivo neka odmah pozovu naše zaštitare i problem ćemo riješiti", upozorava Ćosić

Nažalost, neke stvari se teško izbjegnu, stoga je neophodno da i Uprave studentskim domova i studenti zajednički djeluju. Zbog toga vam ponavljamo neka pravila kako bi se osjećali sigurno i dobro u svojim sobama, te u domu općenito. Kako bi izbjegli krađe i druge neugodne situacije poput nepoželjnih posjeta: 

- zaključavajte vrata soba


- zaključavajte i zatvarajte vrata požarnih stuba


- u slučaju da vidite sumnjivu i nepoznatu osobu kako se vrzma dvorištem ili hodnicima, javite zaštitarima ili upravitelju. 


...Krao torbice, ulazio u sobe studenata: Uhićen čovjek koji je harao domom na Savi...


A.Z.
Foto: M.Trbuščić/MojFaks


studentistudentski domovinepo\eljni posjetiteljikrađe


Prati nas na Instagramu!