Vodič za brucoše

'Rupe'u nastavi na daljinu: Pao Google, studenti nisu mogli pratiti nastavu!

MojFaks | Laganini, 14.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: By Tada Images / Shutterstock

Kada je riječ o akademskoj zajednici, ova godina dovela je do iznenadnih i brzih promjena.

Zbog pandemije koronavirusa, ove godine studenti nastavu u velikom omjeru prate na daljinu. I dok je nedavno, prelazak kompletne nastave u virtualne predavaonice bio nezamisliv, 2020. podina pokazala je suprotno.

Iako su nakon ljetnog online semestra, pojedini fakulteti započeli s nastavom uživo, u zavisnosti od pogoršanja epidemiološke situacije, jedan po jedan fakultet prebacivali su se na daljinu, a prije dvadeset dana stigle su i preporuke HZJZ-a i stožera da svi fakulteti pređu na online  nastavu, osim onih studija koji podrazumijevaju izvođenje programa praktikuma, laboratorijskih vježbi i sl. Tako su studenti u velikoj mjeri i zimski semestar "prikovani" za male ekrane. 


...Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Mnogi su se već navikli na pojedine prednosti praćenja nastave online, poput one da ustaneš, upališ laptop, umiješ se i skuhaš kavu, vratiš se u krevet – i spreman si za predavanje. Naravno, tu su i problemi, kao što je loša internet veza na koju se najviše žale studenti iz studentskih domova, ali i na sveukupni način "održavanja" online predavanja, kada su studenti iskritizirali profesore koji im samo šalju prezentacije, dok većinu posla na kraju dana obavljaju sami studenti.


...Stigle preporuke: Dulji praznici, savjet fakultetima – ipak online… Nove mjere u veljači!...


S obzirom na potrebnu "umreženost" za praćenje online nastave, pojedini studenti danas su se našli u iznenadnom problem. I dok bi se nekada pojavili na faksu, pa saznali da iz nekog nenadanog razloga profesor taj dan neće održati predavanje, danas je profesor bio Google, koji je doživio kratkotrajni krah.


Naime, prošli tjedan problem u radu imao je Facebook (koji sigurno treba studentima za vrijeme online predavanja), da bi se danas javile i poteškoće s Googleovima servisima. Nešto prije 13 sati, korisnici su prijavili kako otežano pristupaju Googleovim servisima poput YouTubea, Gmaila, Google Classrooma, Google Drivea i ostalim. Kao najčešći problemi navodili su se nemogućnost slanja i primanja poruka, logiranja..., a usluge su se počele oporavljati oko 13:30 sati. Google je ubrzo nakon pada sustava objavio poteškoće s Gmailom koje su utjecale na poslovne i privatne korisnike te je oko sat vremena kasnije objavio da su usluge opet aktivne 'velikoj većini korisnika'.


foto:Screenshot @Downdetector


Situacija na terenu tih sat vremena bila je problematična, naročito jer je u Hrvatskoj danas krenula online nastava za učenike srednjih škola, od kojih za mnoge preko Google Classrooma, dok veliki broj studenata nastavu prati preko Google Meetsa i Zooma. 


...Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?....


Eto, pojedini su danas ponovno dobili onaj dobri stari osjećaj "iznenadnog otkazivanja predavanja". U redu je da i Google nekad predahne, samo ne predugo.


studentiGoogleGoogle MeetsZoomnastavanastava na daljinu

Prati nas na Instagramu!