Vodič za brucoše

Velik korak za čovječanstvo: Studenti će pivo proizvoditi na Mjesecu

MojFaks | Laganini, 08.02.2017.Velik korak za čovječanstvo: Studenti će pivo proizvoditi na Mjesecu

Noću, kada svoj pogled usmjerimo prema nebu vidimo mjesec, ali neki studenti ondje vide idealnu priliku za vlastitu pivovaru.

Budući inženjeri sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, došli su na revolucionarnu ideju proizvodnje piva na Mjesecu. Vjerovali ili ne, ovi studenti to ne žele raditi zato "kako bi si malo popili" nego u ime znanosti i novih otkrića. Sve je počelo kroz šalu i smijeh, ali je ideja nakon nekog vremena postala opasno ozbiljna.

"Ideja se rodila u razgovoru s kolegama, a svi smo mi veliki obožavatelji craft piva. Neki od nas čak i imaju cijeli pribor za samostalnu proizvodnju piva", kaže član tima Neeki Ashari.

via GIPHY


Ovaj mladi inženjerski tim pobijedio je na natjecanju Google Lunar X Prize prije godinu dana te će im ono omogućiti blizak susret s mjesečevom površinom. Studenti kažu kako su odlučili iskoristiti ovu odličnu priliku tako da će vidjeti koje se gljivice nalaze na mjesecu i kako ih mogu iskoristiti za pivo.

No, ovo nije prvi put da netko želi proizvoditi alkohol u svemiru pa je tako prije nekog vremena proizvedena mala količina piva u NASA-inoj svemirskoj letjelici pa je ustanovljeno da se gljivice za proizvodnju ponašaju drugačije nego na Zemlji. Ipak, pivo je bilo istog okusa kao i svima nam dobro poznato "zemaljsko" pivo.

via GIPHY


Ako sve bude išlo po planu, studenti će svoje pivo na poslati na Mjesec polarnim satelitom (PSLV). On će pivo ubrizgati u letjelicu koja će kružiti u orbiti koja se nalazi 880 km x 70 000 km oko Zemlje. Nakon toga letjelica odlazi na putovanje u trajanju od 21 dan prema sjeverozapadnoj mjesečevoj hemisferi.

U slučaju da ova ideja ne uspije, ne možemo reći da to nije bio velik pokušaj za čovječanstvo.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


Mjesecpivo na Mjesecupivo


Prati nas na Instagramu!