Vodič za brucoše

Ministar obrazovanja najavljuje: Studenti čije su kuće stradale u potresima imat će pravo na povoljniji smještaj u domovima

MojFaks | Nakon predavanja, 06.01.2021., Autor: Anja Z.Studenti preskaču ograde kako bi ušli u dom poslije 22 sata
Foto: V.S., MojFaks

Ministar obrazovanja najavio organiziranje i pružanje psihološke pomoći za učenike i nastavno osoblje, kao i preuzimanje dijela troškova smještanja studenata u domove.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izvijestio je u ponedjeljak na sjednici Vlade da je oko 50 posto obrazovnih objekata na području pogođenom potresom izvan funkcije pa će se aktivnosti usmjeriti na organiziranje nastave.

"U pogođenom području ukupno je 58 obrazovnih institucija, a broj učenika u Glini, Petrinji i Sisku je 5658. Do danas su pregledana 42 obrazovna objekta od kojih je devet neupotrebljivo, 11 privremeno neupotrebljivo, a 22 su upotrebljiva, otprilike 50 posto objekata je izvan funkcije", kazao je Fuchs.


...Prvo Zagreb, sad i Petrinja! Fakultet 'na koljenima' moli za pomoć: 1000 kvadrata kolijevke učiteljskog obrazovanja teško oštećeno... FOTO...


...Solidarnost studenata na djelu: Pokrenuli grupe na Facebooku, prikupljaju donacije, organiziraju prijevoze...


Naglasio je da će u predstojećem razdoblju glavne aktivnosti ministarstva biti usmjerene na organiziranje nastave za učenike i studente, dodavši kako je dio djece i obrazovnih djelatnika zbog oštećenja morao napustiti svoje domove. Ističe da će se na terenu osigurati pružanje psihološke pomoći za učenike i nastavno osoblje, kao i da će Ministarstvo provesti žurne aktivnosti za izradu projektne dokumentacije kako bi se obnova školskih objekata realizirala u što kraćem vremenu.


...I sama bez krova nad glavom, ostavlja dušu u Sisku: Barbara s Ekonomije od jutra do sutra pomaže žrtvama potresa... Ovo je njena priča...


U tijeku je i analiza potreba za informatičkom opremom i ona će biti zamijenjena, dodao je Fuchs te napomenuo kako je ministarstvo preuzelo i plaćanje dijela troškova smještaja u studentskim i učeničkim domovima za sve studente koji imaju prebivalište na potresom zahvaćenom području.

Posebno je naglasio da je Ministarstvo iz svog proračuna osiguralo sredstva za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu na PMF-u u vrijednosti 4,5 milijuna kuna.


izvor: Hina


Ministarstvo znanosti i obrazovanjastudentipotressmještajpsihološka pomoć