Vodič za brucoše

Na rang-ljestvici svjetskih sveučilišta koja stvarno doprinose društvu našlo se samo jedno hrvatsko

MojFaks | Vijesti, 21.07.2021., Autor: Lidija B.Rang-ljestvica 'mjeri' stvarni doprinos društvu.
Foto: Pero Mihajlovic via Shutterstock

Sveučilište u Splitu, jedino iz RH, ove je godine zauzelo 21. mjesto na WURI ljestvici 2021. kao jedno od najinovativnijih sveučilišta na svijetu sa stvarnim utjecajem u kategoriji etičkih vrijednosti te 101-200 mjesto sveučilišta sa stvarnim utjecajem.

Nikada prije nije postojala tako snažna veza između obrazovnih institucija i tržišta rada. Raste broj mladih, inovativnih i fleksibilnih sveučilišta koja osluškuju potrebe suvremenog društva i promptno odgovaraju na njih. Izravna komunikacija s poslodavcima, stručna praksa i angažman znanosti na direktnom razvoju društva kroz tehnologiju, ali s jasno izraženim etičkim vrijednostima, postaju sve relevantniji pri rangiranju svjetskih sveučilišta, javljaju sa Sveučilišta u Splitu.


WURI ili "World's Universities(with) Real Impact" ljestvica, upravo je jedna od onih koja promovira i ocjenjuje stvarni društveni doprinos sveučilišta kroz inovativne, moderne i sveobuhvatne pristupe stvaranja i distribucije novih znanja s ciljem stvaranja stručnjaka koji stečenim obrazovanjem mogu odgovoriti zahtjevima suvremenog društva.


>>>Najnovija rang-ljestvica svjetskih sveučilišta: Većina hrvatskih sveučilišta 'pala', samo jedno u 1000 najboljih<<<


Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se oslanjaju na podatke anketa sveučilišta i statistika, WURI ljestvice prikupljaju informacije o inovativnim programima na dva različita načina; prvi je putem podnošenja prijava sa samih sveučilišta, a drugi putem prikupljanja podataka metodom Text-Information Analysis (TIA).


Ove je godine svako sveučilište moglo poslati prijavu u jednoj od pet kategorija, Industrijska primjena, Poduzetnički duh, Etičke vrijednosti, Studentska mobilnost i otvorenost te Upravljanje krizama. Sveučilište u Splitu prijavilo je inovativnu praksu društveno korisnog učenja u kategoriji Etičkih vrijednosti, koja uzima u obzir društvenu odgovornost, etiku i integritet inovativnih programa sveučilišta.


Ocjenjivala se inovativnost prijave, izvedivost, odnosno omjer troška i koristi te opseg primjene na sveučilištu. U ocjenjivanju su sudjelovali predstavnici sveučilišta koja su sudjelovala u rangiranjima, sveučilišnih liga, medija vezanih uz visoko obrazovanje te WURI evaluacijski odbor.


>>>Objavljena ljestvica TOP svjetskih sveučilišta: Od domaćih čak 4 na popisu – evo koje je najbolje<<<


Bez obzira što prva mjesta još uvijek zauzimaju velika svjetska sveučilišta sa stoljetnom tradicijom poput Massachusetts Institute of Technology ili Stanford University, WURI ljestvica je svoj drugačiji pristup dokazala uvrstivši i neka manje poznata svjetska sveučilišta koja nemaju toliku popularnost, ali su usmjerena na inovativno rješavanje društvenih izazova u svojem okruženju.


Društveno-korisno učenje (DKU) je oblik nastave u kojem studenti sudjeluju u radu, projektu ili aktivnosti koja se smatra korisnom za društvo, a najčešće unutar neke od organizacija civilnog društva. Pritom razvijaju interdisciplinarni pristup problemima te uče reagirati na društvene poticaje i probleme.


Studenti su u centru edukacijskog procesa, produbljuju stečena akademska znanja te stvaraju znanja i vještine koje će im koristiti u daljnjem životu, ostvarujući pritom ECTS bodove. Ovakve aktivnosti doprinose izgradnji mladih ljudi kao društveno osviještenih i aktivnih građana.


>>>Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'<<<


U DKU je uključeno 7 sveučilišnih sastavnica i više od 500 studenata te brojne organizacije civilnog društva.


Sveučilište u SplituWURI ljestvicarangiranjedruštveno-korisno učenjedoprinos sveučilištaRH