Vodič za brucoše

Nitko od studenata se ne žali nadležnima zbog kašnjenja ispita, a Ministarstvo pere ruke od situacije: 'To je isključivo odgovornost visokih učilišta'

MojFaks | Akademska četvrt, 19.06.2019.Nitko od studenata se ne žali nadležnima zbog kašnjenja ispita, a Ministarstvo pere ruke od situacije: 'To je isključivo odgovornost visokih učilišta'

'U visokom obrazovanju ne postoji takav tip prosvjetne inspekcije koji bi pratio/nadzirao visoka učilišta u provedbi ispita. Ovo je isključivo dio akademske nadležnosti i odgovornosti visokih učilišta', objasnilo nam je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u mailu, kada smo ih upitali kako se rješavaju žalbe studenata na objavljivanje rezultata ispita nakon propisanog roka od pet dana.

Već smo pisali o nepravednostima na ispitnim rokovima s kojima se studenti susreću. Studenti su podijeljenog mišljenja – nekima rezultati ispitnih rokova stižu unutar propisanog roka od pet dana, dok neki svoje rezultate čekaju i po mjesec dana. Ministarstvo od cijele situacije pere ruke i prebacuje loptu drugima, govoreći kako "takav tip prosvjetne inspekcije ne postoji te da studenti mogu ostvariti svoja prava kroz instituciju studentskog pravobranitelja i studentskih predstavnika u tijelima".


Prije manje od mjesec dana, došlo je do niza incidenata na sarajevskim sveučilištima kada su se studenti žalili da čekaju rezultate nekih ispitnih rokova puno duže nego li je to dopušteno. Prosvjetna inspekcija reagirala je na pritužbe pa je više sarajevskih profesora kažnjeno novčanim kaznama od 19 tisuća kuna.

Izvor: freepik

Dok u Sarajevu prosvjetna inspekcija na redovnoj bazi, prema Zakonu, kontrolira visokoobrazovne institucije, studenti u Zagrebu probleme s kojima se susreću vezanih uz ispitne rokove prisiljeni su rješavati sami.

Takva inspekcije u Hrvatskoj nema


Iako nam iz Ministarstva govore kako u Hrvatskoj takav tip inspekcije ne postoji, to i nije u potpunosti istina. Naime, u sklopu Ministarstva takav nadzor postoji, samo što je zadužen za kontrolu isključivo predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova i privatnih osoba koje rade u djelokrugu ovih ustanova, a za visoko obrazovanje, očito, konkretne kontrole nema.

Kako bismo dobili više informacija, kontaktirali smo prije otprilike dva tjedna e-mailom nadležno tijelo prosvjetne inspekcije - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no odgovor na upit s e-maila, kao ni javljanje na telefonski poziv, još uvijek nismo dobili.

U slučaju nepravilnosti s ispitima, studenti mogu poslati upit trenutnoj studentskoj pravobraniteljici Ani Zrni, ali nam ona govori kako takve pritužbe ona dosad nije zaprimila.

"Do sada nisam imala pritužbe na spomenuti upit, a ako bi se studenti javili, kontaktirao bi se prodekan za nastavu i tražilo objašnjenje.", objašnjava Zrna.

Osim studentskog pravobranitelja kojem se studenti mogu obratiti, prodekani za nastavu fakulteta na kojem studenti studiraju jednako tako mogu pomoći studentima koji se susreću s ovakvim problemima. Kako su situaciju iz našeg prošlog teksta komentirale studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kontaktirali smo i prodekana za nastavu i studente Borisa Jakovića, od kojeg, kao ni od Ministarstva, nikakve odgovore nismo dobili.

Studenti: 'Nemamo vremena'


Nekolicina studenata s kojima smo mi razgovarali pak tvrde kako ne bi kontaktirali svoje prodekane jer su, govore nam, ionako pod stresom zbog ocjene koju trebaju dobiti, a drugi kolegiji i obaveze dodatno ih distanciraju od angažmana.


"Za vrijeme ispitnih rokova jednostavno se moram fokusirati na gradivo i biti stalno uz knjigu, tako da nemam vremena za 'hodanje po uredima'", komentirala je jedna studentica.

Bitno je spomenuti kako u Pravilniku stoji da je propisan rok za objavu rezultata pet dana od održavanja ispita , ali postoje izvanredne situacije kada može i duže, što nam je potvrdila i Zrna. Bilo to količina ili težina ispravljanja ispita, postoji mnogo opravdanja, ali po kojim kriterijima se ta opravdanja toleriraju i 'koliko je ispita previše ispita', nitko nije konkretno regulirao.

P.H.
Foto: Darko Ba/MojFaks


MZOstudentska pravobraniteljicaAna Zrnaispitni rokovinepravilnostirezultati ispitapomoćprodekan za nastavu


Prati nas na Instagramu!