P.S. u Akademska četvrt

Danas je važan dan za sve redovne i zaposlene studente: Evo koja prava se gube zbog novog Zakona

Iako je Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti na snazi od prošle godine, pojedine stavke vrijede upravo od današnjeg dana.

1. ožujka 2023 12:19
Zagrebački student-servis.

Zagrebački student-servis. Foto: M.D./MojFaks

Izmjene novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti predstavljene su još prošle godine. Točnije, on je na snagu stupio još 22. listopada 2023. nakon čega su krenule burne reakcije studenata na promjene koje se ponajviše odnose na njih i njihova prava.

No, današnji datum također je posebno bitan, s obzirom na to da pojedine nove izmjene počinju vrijediti upravo od 1. ožujka ove godine, odnosno od danas. Te promjene s ovim datumom će „ugledati svijetlo dana“ jer će se početi primjenjivati u potpunosti, a odnose se na prava redovnih studenata koji ista možda i izgube.

Vrijedi samo za ugovor o radu

Većinom se sve dotiče rada redovitih studenata, ali ne preko studentskog, već preko ugovora o radu. Naime, od današnjeg dana, svi redovni studenti koji su zaposleni preko ugovora o radu, gube određena prava. Jedno od njih je pravo na subvencioniranu prehranu u studentskim restoranima što znači da studenti te skupine više neće moći „peglati“ iksicu i hraniti se u menzi po povoljnijim cijenama.

Nema više ni jeftine studentske sobe

Kada je u pitanju studentski smještaj, pravo na njega će također izgubiti. Odnosno, redovni studenti koji su zaposleni preko ugovora o radu, od danas više neće uživati pravo na subvencioniran studentski smještaj od strane države pa će iz istog morati iseliti ili ga jednostavno nastaviti plaćati po njegovoj punoj cijeni, bez državne subvencije.

Isto vrijedi i za one studente u privatnim smještajima, koji su ostvarili pravo na državnu subvenciju, ali će od danas istu izgubiti. Takvi studenti više, naravno, neće moći ni raditi preko studentskog ugovora, odnosno preko student-servisa. Automatski im se oduzima to pravo u onom trenutku kada potpišu ugovor o radu.

Gubitak državnih stipendija

Od ostalih stvari gdje ova skupina studenata gubi pravo, ističu se i stipendije dodijeljene od države, s obzirom na to da ni njih više neće moći dobivati (odnosi se na socioekonomske i STEM stipendije), a ukoliko ih trenutno primaju, takvi će studenti biti automatski diskvalificirani s popisa dobitnika državnih stipendija.

Dolazi i do promjena kada je u pitanju obavezno zdravstveno osiguranje. Naime, takvi studenti ne gube pravo na osnovno zdravstveno osiguranje, ali se mijenja način plaćanja.

Dopunsko osiguranje plaćate sami

Do sada im je to financirala država, a potpisivanjem ugovora o radu njihovo će obavezno zdravstveno osiguranje podmirivati poslodavac. No, gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje koje imaju redovni studenti tako da će si to morati ugovoriti, ali i plaćati sami.

Pravo na subvencioniranu školarinu ostaje

Od svih navedenih, postoji jedna stvar na koju redovni studenti, koji rade preko ugovora o radu, neće izgubiti pravo. To je plaćanje fakultetskih školarina, na koje i dalje zadržavaju pravo subvencioniranja od strane države, tako da je to jedna pozitivna vijest u moru negativnih.

Sve ove izmjene donesene su, pretpostavljamo, na temelju jednog zaključka. To je da država, kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, smatra da redovni studenti koji rade preko ugovora o radu, imaju dovoljno novčanih sredstava kojima mogu pokriti sve troškove na koje gube pravo s obzirom na vrstu radnog ugovora.

Pa prema tome, njima, očito, nisu potrebne sve subvencije i prava koje uživaju drugi studenti, koji ili ne rade, ili su zaposleni preko običnog studentskog ugovora.

Novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji se stupio na snagu u listopadu prošle godine možete preuzeti OVDJE, a dopis iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se odnosi na sve navedene izmjene, preuzimate na ovom LINKU.

Još vijesti