P.S. u Akademska četvrt

Prošle godine više studentica diplomiralo od studenata – evo i u kojem području se češće završava studij

Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke o hrvatskim studentima

27. lipnja 2023 11:06
Predavanje na faksu

Predavanje na faksu Foto: Nikolayhg via Pixabay

Državni zavod za statistiku nedavno objavio je podatke o broju studenata u Hrvatskoj koji su prethodne godine, 2022., diplomirali odnosno završili sveučilišni ili stručni studij.

Rezultati njihove statističke analize ne začuđuju, s obzirom na to da nije bilo nekih bitnih promjena u odnosu na prethodne godine, ali je zanimljiv demografski udio kada se radi broju studenata i studentica koji su svoje visoko obrazovanje završili 2022. godine.

Jednu vrstu studija završilo manje od 1% studenata

Tako je u 2022. godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 30.875 studenata diplomiralo ili završilo studij na području Hrvatske. Najviše je onih koji su završili prijediplomski sveučilišni studij i to čak njih više od 30 posto.

Sveučilišni diplomski studij završilo je također gotovo 30 posto studenata, stručni prijediplomski studij njih nešto više od 20 posto, sveučilišni integrirani studij 10 posto studenata, stručni diplomski 8 posto te stručni kratki studij manje od 1 posto studenata.

Više studentica završilo studij

Kada su u pitanju demografska obilježja studenata, studentice su ipak pobijedile kod završetka visokog obrazovanja. Od ukupno 30.875 upisanih u toj akademskoj godini, udio studentica iznosio je 18 762.

Što se tiče završetka studija kod studenata, njih nešto više od 80 posto diplomiralo je na fakultetima stručnih i sveučilišnih studija, nešto više od 13 posto na veleučilištima, četiri posto njih studij je završilo na visokim školama, a na umjetničkim akademijama studij je završilo otprilike 2 posto studenata.

Postoci studentica su veći u gotovo svim područjima pa su tako na umjetničkim akademijama diplomirale čak 65 posto njih, nakon čega slijede sveučilišni studiji u iznosu od 62 posto, stručni fakultetski studiji od 60 posto, više od 50 posto studentica svoje visoko obrazovanje završilo je na veleučilištima te gotovo 50 posto njih u visokim školama.

Najviše diploma iz društvenih znanosti

Naposljetku, zanimljiv podatak Državnog zavoda za statistiku koji je objavljen na njihovim službenim web stranicama, pokazuje kako su studenti u 2022. godini najčešće diplomirali ili završavali druge oblike studija iz područja društvenih znanosti.

Čak više od 40 posto njih svoje je obrazovanje završilo u tom području, nakon čega odmah slijede tehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo, humanističke znanosti, biotehničke znanosti, prirodne znanosti, umjetnička područja i najmanje je onih iz interdisciplinarnih područja znanosti.
 

Još vijesti