V.K. u Karijera

Studenti – popisivači stanovništva ljuti: Neki još uvijek čekaju isplatu, drugi dobili manje od očekivanog! Evo u čemu je stvar

Neki se žale da još uvijek čekaju isplatu, drugi pak da su dobili manje ili više od onoga što su očekivali. O čemu se radi?

6. prosinca 2021 15:25
Državni Zavod za statistiku

Državni Zavod za statistiku Foto: Screenshot

Popis stanovništva Republike Hrvatske obavljao se u dvije faze: prvo putem sustava e-Građani, u kojemu su se građani Lijepe naše sami mogli popisati, a zatim i na terenu, kada su popisivači izlazili obilazili kućanstva i kucali na vrata svakog domaćinstva.


Podsjetimo, početkom srpnja pisali smo da je Državni zavod za statistiku objavio javni natječaj u kojem su pozivali građane na prijavu za posao popisivača i kontrolora za obavljanje posla popisa stanovništva u rujnu.


>>>6000 kuna za 3 tjedna rada: Studenti imaju prednost, a možete raditi u cijeloj Hrvatskoj – provjerite o čemu se radi<<<


Odlična prilika za zaradu - 5 do 6 tisuća kuna za 3 tjedna rada


Na svojim su službenim stranicama tada pisali kako su prednost pri zapošljavanju imali studenti i nezaposleni, među ostalim uvjetima koje su morali imati. Odgovorni su tada najavljivali kako će svi zaposleni imati priliku zaraditi između 5 i 6 tisuća kuna za mjesec dana rada kojima su se posebno studenti veselili.


Također, nedugo nakon početka druge faze popisivanja stanovništva RH, prenosili smo i negativna iskustva studentice koja je tada rekla da se na poslu popisivačice mora nositi s vrlo neljubaznim osobama. "Treći dan radim i već mi je dosta, ovo je strašno. Ljudi su jako neljubazni. Ili mi ne žele otvoriti vrata ili se deru na mene zbog pitanja, koja nisam sastavljala niti išta imam s tim, ili mi samo zalupe vratima", kazala je tada nesretna studentica.


>>>Nakon 3 dana želi dati otkaz: Studentica popisivačica o bezobrazluku Hrvata kojima kuca na vrata ovih dana<<<


Rok za kraj popisivanja dvaput produljen


Neljubaznost nije bila jedini problem s kojim su se popisivači susretali. Pisali smo i tome da su se studenti mučili i s velikim brojem praznih stanova. Bez obzira na to kako nitko ne živi u stanu, oni su ga morali popisati, a to je sa sobom nosilo dodatne komplikacije. Početak popisa je zbog pandemije prvo prebačen s proljeća na jesen, a potom i dvaput produljen: iako je trebao završiti 17. listopada, rok je produljen do 29. listopada, a potom i do 14. studenoga.


S obzirom na ovo produljenje, među popisivačima studentima do samog su se početka prosinca javljale nedoumice vezane uz isplatu zarade. Kako nam je javila studentica koja je radila kao popisivačica (identitet poznat redakciji), prošli su se tjedan isplaćivale naknade za obavljen posao, no u manjoj svoti nego što je to obećano, tvrdila je.


>>>Istraživanje pokazalo: Trećina mladih misli da ih fakultet ne priprema za rad pod pritiskom<<<


Za što se sve plaćalo?


"Četiri kune su rekli da se dobije za upitnik o stanu (podaci o praznom stanu ili stanu u kojem netko živi), zatim 4 kune za podatke o kućanstvu, kao što su na primjer OIB, podaci o svakom članu kućanstva i slično te 8 kn za svaku osobu u tom kućanstvu, ili 8 kuna za kod koji preuzmemo ako se neko kućanstvo popisalo", pojašnjava nam upute poslodavca. "Također su neki pisali da nisu uračunati prazni stanovi, a rekli su na početku kako će i oni ući u obračun te će se i za njih dobiti 4 kune", kazala je za MojFaks.


Nadređeni nisu davali odgovore


"Ja osobno još nisam dobila isplatu kao ni većina iz Primorsko-goranske županije, mi još čekamo", javila nam je prošli tjedan studentica. Ona i studenti u sličnoj poziciji neizvjesnosti, pokušali su kontaktirati nadležne o isplati, no odgovor nisu dobili.


>>>Natječaj za studente FSB-a: Pokažite što znate i osvojite 7500 kuna<<<


"Obratila sam se prvo kontrolorki svojoj koja ne odgovara na mailove, zatim sam se javila instruktoru za moje područje koji mi je odgovorio kako su obračuni još u tijeku, a u početku su tvrdili kako će najdulje do 30. studenoga isplatiti svima", pojašnjava proces kroz koji su mnogi popisivači kojima je kasnila isplata prolazili.


Iako im se tada obećavao velik iznos za rad koji je trebao biti obavljen unutar mjesec dana, rokovi su se produljili, pa je naša sugovornica bila na terenu bila od 29. rujna, pa sve do 14. studenoga, kada je bio posljednji dan da popisivači predaju sve popisnice. Kako kaže, nudili su joj čak i dodatne krugove popisivanja, što je tada i prihvatila.


"Situacija je nepoštena prema nama koji smo pošteno odradili posao"


Razgovarali smo s jednim studentom koji se našao u istoj situaciji. "Pa ja sam u situaciji da mi još nije isplaćen honorar i čekam isplatu. Sve sam uredno odradio u tri tjedna i onda se vratio u Pulu zbog faksa", kaže nam student koji je popisivao građane na teritoriju Grada Petrinje.


Kako nastavlja, kontaktirao je Državni zavod za statistiku s upitom o isplatama, na što je dobio odgovor da bi isplate trebale biti kroz nekoliko dana. Točnije, nedostajao je jedan potpis instruktora kako bi se krenulo s isplatama. Kako nam pojašnjava, isplate kasne zbog papirologije. "Ali da, mislim da je situacija jako nepoštena prema svima nama koji smo odradili pošteno taj posao", požalio se za MojFaks.


>>>Sveučilište zapošljava studente: Kužiš se u TikTok, Facebook i Instagram? Prijavi se!<<<


On nam je pojasnio da su za zbrajanje njihovog obavljenog posla (popisanih kućanstava, članova kućanstva i praznih stanova) bili zaduženi instruktori. "Da, instruktor zbraja sve, s kontrolorkom je sve super prošlo", kaže nam za slučaj u Petrinji. "Kontrolori su samo morali potvrditi sve popisnice i pregledati kako smo ih napraviti i onda sve izbrojiti. U nekim gradovima je bila isplata i sve je riješeno", kazao nam je.


"Isplaćeno je za 16 županija, ostatak dobiva isplate uskoro"


S obzirom na situaciju, krajem prošlog tjedna kontaktirali smo i Državni zavod za statistiku s pitanjem o tome kada studenti mogu očekivati svoje isplate, ali i pojašnjenje obračuna naknade i radnih sati zbog kolanja neprovjerenih informacija među studentima.


Kako nam javljaju, isplata naknade popisivačima je u nadležnosti Županijskih popisnih povjerenstava. "Ovim putem možemo potvrditi da je u 16 županija u potpunosti isplaćena naknada za obavljeni posao popisivanja na terenu", javljaju nam.


Za ostatak županija, ali i za manje isplate, DZS javlja kako je u jednoj županiji "isplaćen dio naknada, dok u četiri županije naknada nije isplaćena. Kako doznajemo preostale županije naknade bi trebale isplatiti tijekom idućeg tjedna", najavili su za ovaj tjedan.


Iz DZS-a također pojašnjavaju kako izgleda obračun naknade. "Što se tiče obračuna naknada za popisivanje, u nastavku šaljemo detaljni obračun naknade: 8,00 kn za ispunjeni Upitnik za osobu, 4,00 kn za ispunjeni Upitnik za kućanstvo i stan (podaci o kućanstvu), 4,00 kn za ispunjeni Upitnik za kućanstvo i stan (podaci o stanu), 8,00 kn za preuzimanje kontrolne šifre (potvrde o provedenom CAWI popisivanju). Također, uz spomenute naknade planirana je i naknada za sudjelovanje u poduci (400,00 kn) te naknada za raspršenost u ruralnim područjima", pojašnjavaju za MojFaks.


>>>Fakultet u centru Osijeka zapošljava studente: Radi kao teta 'čista', uz obaveznu COVID potvrdu<<<


"Svi koji su se javili, dobili su objašnjenje"


S obzirom na to da su popisivači javljali kako su dobili manji iznos od onoga koji su očekivali, DZS i za to nudi pojašnjenje. "Na temelju dobivenih poziva popisivača, primijetili smo da su popisivači imali svoje izračune te su u nekim slučajevima smatrali da su dobili manju naknadu nego što su sami očekivali. Popisivačima koji su se javili Državnom zavodu za statistiku i tražili pojašnjenja za izračun naknade, isti im je i dostavljen. Nakon dostavljenih pojašnjenja obračuna ukupnog iznosa naknade, popisivači su se sami uvjerili da je isplata bila korektna te da su pogrešno obračunali naknadu", kažu nam za kraj.


Uplaćeni su im iznosi


Nakon njihovog odgovora, javila nam se naša prva sugovornica kojoj je, slijedom informacija koje nam je pri+užio i DZS, honorar napokon isplaćen. "Dobila sam isplatu, i dobila sam i više nego što sam računala, oko 500 kuna više" javlja nam studentica dobre vijesti. "Ovo je za mene odlično, ali mi je poznanica rekla da je njoj sjelo 100 kuna manje", kaže nam.


Uz nju, i našem je drugom sugovorniku danas sjela isplata. "Nisam zapisivao, ali sjelo je koliko sam odradio", javio nam je danas.


Zaključno, studenti iz još nekoliko županija moraju biti strpljivi, jer, prema navodima Državnog zavoda za statistiku, isplata će im stići ovaj tjedan, a što se tiče popisivača iz Primorsko-goranske županije i Grada Petrinje, njima su plaće stigle prošliog petka ili su "sjele" danas.


Oni koji smatraju da su oštećeni i da im je isplata manja od one zaslužene, mogu kontaktirati DZS-a za pojašnjenje, kako su to radili i drugi dosada.