P.S. u Akademska četvrt

Fakulteti izbacuju vlastite majice, a neki studenti misle da je to pretjerivanje: „Nismo Harvard“

Studenti su najnezadovoljniji cijenom fakultetskih „mercheva“.

3. studenog 2022 16:08
Studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Foto: Screenshot; unicath.hr/Instagram

Sve više hrvatskih fakulteta ugleda se na američke. Barem kada su u pitanju neki jedinstveni i prepoznatljiv segment, kao što je izlaganje proizvoda koji se na američkim fakultetima često prakticira. U pitanju su odjevni predmeti koji predstavljaju svoj fakultet. Najčešće na sebi imaju logotip fakulteta kako bi ti odjevni predmeti bili unikatni i prepoznatljivi svima. 

U skladu s time, izdvojili smo tri zagrebačka fakulteta koji su početkom nove akademske godine predstavili svoje odjevne predmete, odnosno „mercheve“. U pitanju je Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet hrvatskih studija i Fakultet političkih znanosti.

FHS-u preskup?

Za HKS i FPZG ovo nije novitet, dok se studenti Fakulteta hrvatskih studija s ovime do sada nisu susreli, otkriva studentica sociologije i komunikologije s navedenog fakulteta, kao i činjenicu da mnogi njihovi studenti nisu zadovoljni potezom svojeg fakulteta.

U mom društvu nije baš jasna potreba za time, nismo Harvard. Malo nam je to blesavo, pogotovo zbog naše financijske situacije – rekla je studentica FHS-a za MojFaks.

Financije spominje jer studenti Fakulteta hrvatskih studija misle da su njihovi proizvodi preskupi. Oni su pokrenuli i „webshop“ na kojem prodaju svoje prepoznatljive odjevne predmete, a cijena im je od 168 do 192 kune.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija (@sz_fhs)


S time da, kao što je vidljivo na njihovom „webshopu“, to su akcijske cijene, dok se realne cijene ovih odjevnih predmeta inače kreću od 200 pa sve do 250 kuna.

Moje mišljenje je da bi to trebalo biti nešto što se dijeli poput nagrada, a ne da se prodaje, pogotovo ne za tu cijenu – ističe studentica Fakulteta hrvatskih studija, a govori i da do sada nisu imali prilike kupovati „mercheve“ vlastitog fakulteta tako da im je ovo novitet.

Na HKS-u majice besplatne za studente

Međutim, drugi su studenti upoznati s personaliziranim fakultetskim odjevnim predmetima već godinama, a na jednom od njih se oni ni ne moraju plaćati. Hrvatsko katoličko sveučilište svoje odjevne predmete poklanja studentima.

Dobivali smo majice besplatno nekoliko puta tijekom studija. Svaki odjel imao je svoju boju i tako smo se razlikovati. Osim majica kratkih rukava, svatko je mogao naručiti i hudicu – govori za MojFaks bivša studentica komuinikologije na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrvatsko katoličko sveučilište (@unicath.hr)


Ona nam napominje i da je odaziv studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta na njihove proizvode bio odličan, ali i da su studenti rado nosili boje svog odjela, kao i logotip sveučilišta koji se nalazio na njihovim majicama.

FPZG već godinama ima svoj „merch“

Na Fakultetu političkih znanosti studenti također kupuju proizvode svojeg fakulteta. Kod njih je ove godine cijena drugačija nego prethodnih zbog jednog razloga kojeg je Studentski zbor FPZG-a naveo u svojoj objavi na Instagram profilu. Oni su također već godinama upoznati s time da početkom akademske godine izlaze nove hudice sa specifičnim dizajnom koji je povezan s njihovim fakultetom. 

Poskupljenje majici zbog inflacije

Njihova ovogodišnja cijena jest 115 kuna, iako je prethodnih godina iznosila manje, ali su studenti do sada mogli platiti i 10-ak kuna više jer je taj višak išao u humanitarne svrhe. Naveli su i razlog zbog kojeg je cijena viša, a dodatka za humanitarne udruge više nema.

Zbog inflacije nažalost su nam ovu godinu digli cijenu, pa je ove godine hudica 115 kuna. Zbog toga ove godine nema dobrotvorne akcije uz hudice, a studentski zbor će to organizirati nekom drugom prilikom – napisao je Studentski zbog FPZG-a.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studentski zbor FPZG (@sz_fpzg_)

Oni nemaju svoj „webshop“, već im se zainteresirani studenti moraju javiti porukom na profil društvenih mreža ako žele kupiti prepoznatljivu FPZG majice.

Iako su mišljenja studenata podijeljena, vjerujemo da ćemo svake nove akademske godine vidjeti i još fakulteta koji će kreirati vlastite proizvode.

Iako neki misle da nismo na Harvardu, i da samim time ovakve stvari nisu potrebne, drugi se ipak vesele nositi personalizirane odjevne predmete vlastitog fakulteta.
 

Još vijesti