M. P. u Akademska četvrt

Mislite da kolege mogu učiti brže od tebe? Evo zbog čega dolazi do razlike u akademskom uspjehu

Koliko je prakse potrebno da se nešto nauči?

27. travnja 2023 12:32
Mnogi su čimbenici u igri kada je u pitanju učenje

Mnogi su čimbenici u igri kada je u pitanju učenje Foto: Jacek Kita/Shutterstock

Nova znanstvena studija pokazala je da, unatoč opće prihvaćenoj ideji da neki ljudi uče brže od drugih, svi zapravo učimo vrlo sličnim stopama pod istim prilikama. Autori nove znanstvene studije žele naglasiti da smo zapravo svi sposobni učiti te gdje nastaju razlike među onima koji ostvare bolji akademski uspjeh od drugih.

Američki znanstvenici promatrali su 1,3 milijuna učeničkih interakcija kroz različite softverske alate za učenje koje je koristilo 6946 učenika, počevši od osnovnoškolaca pa sve do studenata. Prikupljeni podaci su se bazirali na nekoliko predmeta i više formata, a uključeni su i online tečajevi.

Studentima je u prosjeku bilo potrebno sedam prilika da nešto nauče, iako su postojale varijacije među pojedincima. Rezultati su pokazali da se ta varijacija više svodi na to odakle su učenici počinjali, nego na njihovu sposobnost bržeg učenja. Ono što je važno za nadodati jest činjenica da naši mozgovi mogu ići različitim mentalnim rutama kako bi nešto naučili, što znači da naše stope učenja nisu previše različite.

Svi možemo doći do iste točke na način koji najbolje odgovara našem iskustvu i znanju. Mnogi su čimbenici u igri kada je u pitanju učenje, uključujući i način na koji se prilagođavamo svojim pogreškama, ali autori žele naglasiti kako su svi sposobni učiti, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Još vijesti