V.K. u Karijera

Antonela želi raditi na tankeru, a rješava i studentske probleme: 'Samo 3% žena bira pomorstvo'

Samo tri posto žena u svijetu odlučuje se za profesiju na moru.

25. travnja 2022 12:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentica diplomskog studija pomorstva na Sveučilištu u Dubrovniku, Antonela Đuraš, prva je (ženska) predsjednica tamošnjeg Studentskog zbora, a uz to, ruši i predrasude o ženama na "muškim" fakultetima, među koje se pomorstvo još uvijek ubraja.

Kako piše dubrovniknet.hr, ova mlada studentica iščekuje kadeturu na tankeru, a svoju budućnost vidi upravo na pučini.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Vlahušić o problemima na studiju sestrinstva: 'Studentice nemaju pravo na poluprazan dom, sve ih se manje upisuje'

Kako kaže ambiciozna studentica, ljubav prema moru rađala joj se od malih nogu, a more je sastavni dio njenog života, stoga je upisivanje studija pomorstva bio logičan odabir.

"Za nautiku sam se odlučila jer mi se jako sviđa način rada i ustrojstvo na brodovima", kazala je za dubrovniknet i dodala da su joj najdraži kolegiji oni stručni, vezani uz navigaciju.

vezano Dubrvnik, Sveučilište u dubrovniku, unidu Vodič za brucoše Prvo sveučilište objavilo upisne kvote za novu akademsku godinu: Evo koliko studenata primaju

Samo 3 posto žena u pomorstvu

Antonela je također spomenula i kako se susretala s predrasudama kao žena u pomorstvu. "Uvijek postoje pojedinci kojima je žena u pomorstvu čudna pojava i ne mogu shvatiti zašto bi žena išla na takvo nešto. Predrasude smatram kao brigu tih ljudi koji se brinu kako ću ja dalje. Uvijek pokušavam objasniti da je to moj poziv i da se vidim baš u tome", kazala je studentica i dodala da su studentice pomorstva vrlo rijetke čak i u svijetu, ne samo kod nas.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja [VIDEO] 'Ploveće Sveučilište': Studenti slušaju semestar na kruzeru i putuju svijetom

"Udio žena u pomorskim zanimanjima je samo 3 posto u cijelome svijetu. Ipak imam u Dubrovniku kolegicu i prijateljicu, koja je godinu dana starija od mene i odradila je već 7 mjeseci kadeture. Mi žene koje se odlučimo za pomorstvo i more, imamo tu jednu zajedničku crtu, a to je da smo malo drugačije od drugih i dobro se međusobno razumijemo", kazala je.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Neki su studiji i dalje isključivo ŽENSKI ili MUŠKI – provjerite gdje dominiraju žene, a gdje 'testosteron'

Problemi dubrovačkih studenata - dosada

Prva ženska predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Dubroniku, kao glavni problem dubrovačkih studenata izdvojila je manjak sadržaja i aktivnosti za studente koji nisu vezani za nastavu, posebice u zimskim mjesecima.

"Dosada i manjak aktivnosti najveći su problem naših studenata", kazala je Antonela i napomenula kako će se članovi Studentskog zbora truditi povećati studentski standard u Dubrovniku.

Otkrila je i da na njihovom sveučilištu pokreću projekt Unidu menga, kojim planiraju studenticama osigurati besplatne menstrualne potrepštine.

izvor: dubrovniknet.hr

Još vijesti