V.F. u Akademska četvrt

Profesor održao govor o korupciji i postao viralan na TikToku: „Koliko vas se švercalo u tramvaju jutros?“

Nismo ovako razmišljali o korupciji.

27. prosinca 2022 14:34
Korupcija

Korupcija Foto: JomNicha via Shutterstock

Korupcija. Riječ koju često čujemo, bilo u društvu, bilo u medijima. Uvijek se zgražamo kada čujemo za neki novi slučaj korupcije, a zgrozimo se još i više kada se zapitamo koliko još slučajeva korupcije ima, a za njih se ne zna.

O tome je pričao i profesor Kasim Tatić s Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Profesor Tatić je na konferenciji koja se održala u Travniku ovoga mjeseca održao govor o svima nam poznatoj korupciji. Video njegovog govora s konferencije je objavljen na TikToku, a pregledan je više od milijun i dvjesto tisuća puta.

Tatić je usporedio korupciju koja je veliki problem u politici i malenu krađu kao što je švercanje u tramvaju, prenosi Oslobođenje. Tako je dao do znanja da je krađa dio društva i da, ako želimo napraviti promjene, moramo krenuti od sebe.

 

@poliferostoklajcvaj Dobra mu ova baš. #foryou #foryoupage #wisewords ♬ original sound - Ekstaza uma

 

„Ja sam pitao studente jedno jutro zašto mrze politiku. Pa kažu kradu, korupcija ovo - ono. Okej, vi ne volite krađu? Kažu da ne vole. Pitam ih jesu li ukrali nekada nešto? Odgovaraju: gdje bi mi, bože sačuvaj. Ja pitam: koliko vas se švercalo u tramvaju jutros? Diže njih 15 ruku. Ali, tada ide komentar za koji ja znam da će doći: Profesore, markica i 80 feninga", rekao je Tatić.

„E, tu sam te čekao! Toliko si mogao ukrasti, vjerujući da te nitko neće vidjeti. Ti nisi protiv krađe, ti si samo ogorčen samo zato što nisi u poziciji da ukradeš pet milijardi, a da te nitko ne proganja. Moja poenta je sljedeća: sistem u kojem živite ne možete promijeniti u najvećem broju slučajeva, ali možete promijeniti sistem prema kojem živite. To vam nitko ne može zabraniti,“ dodao je.

Ne kažemo da se inače švercamo u tramvaju, ali moramo priznati da nas je video potaknuo na razmišljanje.

Izvor: Oslobođenje.ba

vezano ZET Naslovnica Muljaju, varaju, kradu aparate za cvikanje karata − što su sve studenti „priuštili“ kontrolorima ZET-a?

vezano Bočica vode izgledat će netaknuto. Laganini Idealno za festivale: Kako uliti alkohol u bočicu vode, a da ne otvarate čep?

 

Još vijesti