M.D. u Akademska četvrt

Puca te trema, glas podrhtava, a pogled ti bježi na pod? Evo savjeta kako da pobijediš tremu i zablistaš na izlaganju pred kolegama

Pomoću ovih pet koraka probudi govornika u sebi!

23. Siječnja 2023 11:26
Strah od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa Foto: Shutterstock

Javni nastup nije rezerviran samo za političare i javne osobe. Potreban je na svakodnevnom nivou, a posebno kad na faksu krenu izlaganja seminara ili raznih projekata. Čim profesor krene dijeliti teme uhvati te neka nervoza, a kad dođe vrijeme za izlaganje želiš samo pobjeći glavom bez obzira? Onda si na pravom mjestu jer ti donosimo savjete kako ćeš zablistati i imati izlaganje za pamćenje.

Sasvim je razumljivo da se povećava razina stresa i napetosti kad se nađeš u nepoznatoj situaciji. Ponekad se dogodi i da skroz zablokiraš pa ne možeš naći prave riječi koje bi ti spasile seminar. Zato pročitaj ove savjete, primijeni ih u pripremi izlaganja i uživaj u plodovima svog samopouzdanja.

1. Pazi na disanje

Disanje je prvi pokazatelj nervoze. Osluškuj svoje disanje prije nego izađeš za govornicu i pokušaj ga umiriti i disati duboko nekoliko minuta prije nastupa. Ako dišeš plitko i ubrzano lakše ćeš zamoriti glasnice, a može doći i do pucanja glasa dok govoriš. Vježbu disanja ponavljaj svaki put kad vježbaš izlaganje.

via GIPHY

2. Unaprijed vježbaj izlaganje

Za dobro izlaganje potrebna je i dobra priprema. Uvijek se sjeti toga kad imaš javni nastup. Prije svega razradi formu, izdvoji ključne točke koje trebaš imati u izlaganju i oko toga gradi ono što ćeš govoriti. Vježbaj to nekoliko puta, ako je potrebno i ispred ogledala. Mjeri vrijeme jer i to je bitno za uspjeh!

3. Predoči situaciju

Prilikom vježbanja iz drugog koraka zamisli svoje kolege ispred sebe. Zamisli i profesora te se uživi u cijelu situaciju. To će ti isto olakšati cijeli proces, a kad dođe dan izlaganja i kolege stvarno budu pred tobom onda se posluži još jednim trikom. Možda će ti teško biti gledati ih u oči, pa u tom slučaju kolege gledaj u čelo. To će izgledati kao da ih gledaš u oči, a neće te moći smesti njihovi pogledi.

via GIPHY

4. Pripremi se na moguća pitanja

Ako se ne pripremiš na ovaj korak to može na izlaganju izgledati neprofesionalno. Zato uzmi stvari u svoje ruke, predoči si cijelu temu i razmisli o mogućim pitanjima te promisli o mogućim odgovorima. Vladaj temom kao da si profesor koji mora održati puno predavanje.

5. Popij jednu „kratku“

Univerzalni hrvatski lijek je „hoćemo jednu kratku?“, poznat je na svakom koraku. „Kratko“ piće po tvom izboru rješava i najveće dileme i treme. Ali oprezno! Samo jedna „kratka“ dolazi u obzir. Krene li to dalje moglo bi završiti neslavno pa ostaneš bez izlaganja i dodatnih bodova. Dugi niz „kratkih“ zato ostavi da proslaviš najuspješnije izlaganje!

via GIPHY

 

 

 

Još vijesti