V.F. u Akademska četvrt

Saznaj kako je studirati u Kini: NR Kina nudi stipendije za hrvatske studente kojima pokrivaju sve studentske troškove

Otkrij novu kulturu.

5. prosinca 2023 10:59
Studiraj u Kini

Studiraj u Kini Foto: Canva

Studenti željni novih iskustava imaju odličnu priliku prijaviti se za bilaterlane stipendije Narodne Republike Kine. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Narodne Republike Kine u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Narodne Republike Kine u akademskoj godini 2024./2025.

Spomenute stipendije dodjeljuju se u okviru hrvatsko-kineske bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti, a ovim pozivom su hrvatskim državljanima ponuđene stipendije za:

• cjeloviti prijediplomski studij;
• cjeloviti diplomski studij;
• cjeloviti poslijediplomski doktorski studij;
• stručno usavršavanje u Narodnoj Republici Kini.

Pokriveni svi studentski troškovi

Stipendije omogućuju pohađanje cjelovitog preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studijskog programa ili jednogodišnje stručno usavršavanje na nekom od 300-tinjak kineskih sveučilišta koja sudjeluju u programu.

One uključuju:

• pokriven trošak školarine;
• mjesečnu financijsku potporu tijekom boravka u Kini;
• subvencionirani studentski smještaj;
• zdravstvenu zaštitu;
• pokriven trošak prijevoza.

Kineska strana isplaćuje stipendistima financijsku potporu tijekom boravka u Kini, a troškove putovanja stipendista u Kinu snosi hrvatska strana, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU.

Do kad se možeš prijaviti?

Napominje se da se daje prednost kandidatima koji nisu do sada bili dobitnici stipendija Vlade NR Kine te kandidatima koji imaju prihvatno pismo od kineskog sveučilišta iz kojega je vidljivo da će se kandidatu omogućiti izravan upis na pojedino sveučilište.

Prijave za stipendiju se podnose u dva primjerka na adresu: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Frankopanska ulica 26, 10000 Zagreb s naznakom „Za bilateralne stipendije NR Kine“. Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 2. veljače 2024.

Za sva pitanja, studenti se mogu obratiti na e-mail bilaterala@ampeu.hr. Više informacija i detalje o prijavi možete saznati na poveznici.

Još vijesti