V.F. u Akademska četvrt

Upoznaj novu kulturu: Prijavi se za bilateralnu stipendiju i provedi semestar u Poljskoj

Primaj financijsku potporu tijekom studiranja u Poljskoj.

27. veljače 2024 13:20
Krakow, Poljska

Krakow, Poljska Foto: Canva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Poljskom nacionalnom agencijom za akademsku mobilnost (NAWA), poziva sve zainteresirane studente na podnošenje prijava za semestralne stipendije Vlade Republike Poljske u akademskoj godini 2024./2025.

Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-poljske bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti. Studenti se tako mogu prijaviti za stipendije za semestralni/djelomičan prijediplomski i diplomski studij u Poljskoj za razdoblje mobilnosti od jednog semestra, odnosno od četiri do pet mjeseci.

Stipendije omogućuju razdoblje studija na poljskim sveučilištima, a namijenjene su studentima prijediplomskog i diplomskog studija svih studijskih programa, upisanima na visoka učilišta u RH.

Kako se prijaviti?

Stipendija uključuje: pokriven trošak školarine, financijsku potporu tijekom boravka u Poljskoj od 415 eura mjesečno te pokriven trošak prijevoza.

Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove putovanja autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente dostavljene u jednom primjerku:

1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac na hrvatskome jeziku
2. potvrdu o upisu te prijepis ocjena cjelokupnoga dosadašnjeg studija (sve razine); studenti diplomskog studija trebaju dodatno priložiti i presliku diplome prijediplomskog studija
3. životopis (korištenje Europass formata je poželjno, no ne i obvezno); do najviše dvije stranice
4. motivacijsko pismo u kojemu je, osim profesionalne i osobne motivacije kandidata za boravak u Poljskoj u sklopu bilateralne stipendije, obrazložen i odabir poljskog sveučilišta
5. prihvatno pismo željenog poljskog sveučilišta iz kojega je vidljivo da će se u slučaju dodjele stipendije kandidatu omogućiti studij na tom sveučilištu
6. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta
7. potvrda o znanju poljskog ili engleskog jezika (najmanje na razini B1) ovisno o jeziku studijskog programa koji kandidat planira pohađati u Poljskoj.

Svi dokumenti koji nisu u izvorniku na engleskome ili poljskome jeziku trebaju biti dostavljeni u obliku ovjerenoga prijevoda na engleski ili poljski jezik (uz iznimku hrvatskoga prijavnog obrasca koji se dostavlja na hrvatskome jeziku).

Više informacije saznajte klikom na poveznicu.

Još vijesti