V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište u Zagrebu organizira Tjedan dobrodošlice za strane studente: Najviše ih dolazi iz Francuske, Njemačke i Poljske

Studente očekuje bogati program.

8. veljače 2024 11:42
Studiranje u inozemstvu može biti sjajno iskustvo

Studiranje u inozemstvu može biti sjajno iskustvo Foto: Canva

Na nepoznatim mjestima se uvijek osjećamo pomalo izgubljeno, pogotovo kad smo u nekoj stranoj državi. Ako nas čeka duži boravak ondje, osjećat ćemo se potpuno zbunjeno. Baš zbog toga, Sveučilište u Zagrebu organizira Tjedan dobrodošlice, odnosno Welcome Week za strane studente koji dolaze na razmjenu u Zagreb u ljetnom semestru akademske godine 2023./2024.

Tjedan dobrodošlice će se održati od 19. do 23. veljače 2024., a organizira ga Središnji sveučilišni ured za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu. Od gotovo 350 studenata koji dolaze na studijski boravak u Zagreb, većina njih dolazi u sklopu EU-ova programa Erasmus+ mobilnosti za zemlje Europske unije, a koji podrazumijeva reciprocitet broja dolaznih stranih i odlaznih matičnih studenata na studijski boravak u te iste zemlje. Najveći broj studenata dolazi iz Francuske (59), Njemačke (35) i Poljske (22).

vezano Josipa Knežević na Erasmusu u Italiji - 6 Karijera Iskustvo studiranja u raju za ljubitelje pizze: „Predavanja nisu prilagodili na engleski jezik tako da je sve bilo na talijanskom“

Vrijednost EU-ova projekta i na natječaju dobivenih bespovratnih sredstava, iz kojih se financiraju odlazne mobilnosti studenata i (ne)nastavnoga osoblja Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2023./24., iznosi više od 5,94 milijuna eura za programske države Europske unije. Iznos od oko 3,5 milijuna eura namijenjen je za stipendije studenata Sveučilišta u Zagrebu koji odlaze na studijski boravak u države Europske unije. Najveći broj studenata Sveučilišta u Zagrebu odlazi na razmjenu u Španjolsku (95), Portugal (61) i u Italiju (54).

Studente očekuje bogati program

Što se tiče samog Tjedna dobrodošlice, za studente su predviđene razne aktivnosti. Tako će strani studenti moći sudjelovati u stručnom vodstvu kulturno-povijesnim središtem grada Zagreba, akademskom predavanju na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskom obrazovnom sustavu, o hrvatskoj religijskoj baštini te o kulturološkom šoku i akulturaciji. U programu je i orguljaški koncert u crkvi sv. Blaža u Zagrebu te posjet Tehničkomu muzeju Nikola Tesla.

Dan dobrodošlice će se održati 23. veljače 2024., kada će djelatnici Središnjega ureda za međunarodnu suradnju predstaviti Sveučilište u Zagrebu, studijske programe i mogućnosti studiranja na engleskom jeziku. Studentima će biti predstavljena i umjetnička djelatnost te javna događanja koja organiziraju akademije i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koje imaju umjetničku komponentu. Studentima će se obratiti i Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu.

vezano Ljubljana je grad po mjeri čovjeka i studenta Akademska četvrt Dojmovi studentice na razmjeni u Ljubljani: „Studentski domovi su skuplji, a i teže ih je dobiti nego u Zagrebu“

Osim toga, Croaticum (Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik) dat će pregled učenja hrvatskoga jezika za strance, a hrvatski studenti iz udruge Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb) održat će prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te će ih upoznati s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra.

Ovaj program je u cijelosti financiran iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.

Još vijesti