P.S. u Akademska četvrt

Iz SRCA se ispričali studentima zbog neugodnosti i poteškoća u radu menzi

Tragedija velikih gužvi u zagrebačkim menzama se i dalje nastavlja, a rješenja nema.

24. listopada 2022 12:53

Vjerujete li da je ovo moguće? Foto: P.S., MojFaks

Red za menzu na Lašćini Foto: MojFaks

Studenti su čekali dulje od sat vremena u redu za večeru. Foto: V.F., MojFaks

Restoran je zbog velike gužve radio do iza 22 sata, iako je radno vrijeme do 21 sat. Foto: V.F., MojFaks

Ogromne gužve i pad sustava za naplatu obilježili su sinoćnju večeru na Cvjetnom... Foto: V.F., MojFaks

Red za menzu na Lašćini Foto: MojFaks

Svi studenti nadaju se samo jednom, a to je da će se problemi s dugim redovima i velikim gužvama u zagrebačkim menzama riješiti.

Podsjetimo, zagrebački studenti u posljednja dva tjedna satima čekaju u redovima ispred menzi. Studentske blagavaonice su napola prazne, a redovi dugi. Ovaj problem nije novitet jer se kontinuirano ponavlja još od proljeća, kada je uveden novi sustav naplate u realnom vremenu, istovremeno s implementacijom aplikacije Weapay.

Zbog uzastopnog ponavljanja ovog problema, prošlog smo tjedna kontaktirali ravnatelja zagrebačkog Studentskog centra, Mirka Bošnjaka, koji je napomenuo da kada dolazi do problema tijekom plaćanja i pada sustava, SC ne može provjeriti gdje nastaje problem.

SC nema mogućnost provjere rada

U tom slučaju nastupa SRCE, odnosno Sveučilišni računarski centar. Prema riječima Bošnjaka, SRCE pruža informatičku podršku sustavu tako da oni provjeravaju gdje je problem u radu. Osim toga, dodaje i da je naglasio na sastancima kako online način rada nije pogodan za blagajne u zagrebačkim menzama.

Upravo zbog toga smo ponovno kontaktirali SRCE, kao i proljetos oko istog problema kada su najavili da će se svi problemi sa sustavom riješiti do prvog svibnja. No, nije niti sve u njihovoj nadležnosti, kako pojašnjavaju.

Iz SRCA se ispričavaju

U službenom odgovoru dobili smo informaciju kako problemi s aplikacijom za blagajnu, mrežnom povezanošću te komunikacijom s poslužiteljima usluga kartične naplate su u odgovornosti studentskih restorana, odnosno studentskih centara. Što se tiče ''pada'' sustava koji je krahirao u menzi na Cvjetnom prije nekoliko dana, iz SRCA se ispričavaju.

"U razdoblju od 13. 10. do 19. 10. 2022. je središnji poslužitelj studentske prehrane u nekoliko navrata došao u preopterećenje, uslijed čega su odgovori središnjeg informacijskog sustava studentske prehrane pojedinim blagajnama kasnili (uobičajeno blagajne dobiju odgovor unutar 1 do 2 sekunde), što je usporilo sustav naplate, odnosno u nekim slučajevima onemogućilo normalnu naplatu. Srce se ovim putem ispričava svim korisnicima sustava studentske prehrane na nastalim teškoćama i neugodnostima u tom periodu, a koji su koincidirali s otežanim radom središnjeg sustava prehrane", navode u službenom odgovoru za MojFaks.

Osim toga, napomenuli su i da kontinuirano prate rad poslužitelja i izvršavaju kolektivne akcije u cilju rasterećenja poslužitelja, a obavili su i proširenje računalnih resursa na informacijskom sustavu kako bi se osigurala veća protočnost obavljanja transakcija. U prijevodu – kako više ne bi dolazilo do "pada" sustava.

I oni spominju offline način rada

Baš kao i ravnatelj zagrečakog SC-a, i u njihovom se odgovoru nalazi informacija o offline načinu rada blagajni, kao potencijalnom rješenju ovakvih problema.

"Potrebno je da aplikacija za blagajne mogu raditi u načinu rada bez mreže, tako da se studentima i dalje može vršiti naplata, pa je to jedna od mogućnosti koju bi, u suradnji s nadležnim restoranima, svakako trebalo ugraditi u sve takve aplikacije", rekli su.

Postavlja se pitanje hoće li biti potrebno vratiti offline način rada blagajni u zagrebačke menze. U slučaju ovog scenarija, usuglasiti se moraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, SC i SRCE.

vezano Red za menzu na Savi Akademska četvrt Ravnatelj zagrebačkog SC-a tvrdi: 'Online način rada nije pogodan za blagajne u menzama'

vezano Ogromne gužve i pad sustava za naplatu obilježili su sinoćnju večeru na Cvjetnom... Akademska četvrt [FOTO] Krahirao sustav na Cvjetnom: Menza radila do iza 22 sata, tete uzimale iksice, čekalo se dulje od sat vremena...

vezano Vjerujete li da je ovo moguće? Akademska četvrt [FOTO] Gužvama nema kraja: Ovo su fotke najduljih redova pred zagrebačkim menzama

Još vijesti