V.K. u Nakon predavanja

Upozorila kolege na varalicu koja piše radove, a oni ju žestoko napali: 'Talog akademske zajednice'

Plaćanje seminarskih radova protivno je akademskom bontonu.

27. travnja 2022 11:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Često se po društvenim mrežama i grupama mogu vidjeti ponude određenih osoba koje za druge pišu eseje, seminarske radove, pa čak i ispite i završne radove u zamjenu za novac.

Plaćanje drugima da nam napišu radove koje bismo trebali napraviti sami, protivno je akademskom bontonu te se u akademskim krugovima često osuđuje.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Ekonomski fakultet objavio bonton dug 26 stranica: Nema učenja iz skripti ni upečatljivih odjevnih kombinacija

Jedna je studentica napisala vrlo oštru objavu na popularnoj studentskoj Facebook grupi stanara studentskog doma "Stjepan Radić", upozoravajući kolege na prevaru, no, i sama je primila vrlo oštre kritike.

Naime, studentica je javno prozvala osobu koja joj je trebala napisati neku vrstu rada, a ostala je razočarana uslugom.

"Vara ljude"

"Vara ljude! Dotična ili dotični pišu 'radove' koji su zapravo sastavljeni od paragrafa članaka na internetu. Potom kada se osoba žali na nekvalitetu rada (čitaj rad je čisti plagijat) onda prijeti da će prijaviti fakultetu da je kao angažirana da napiše rad. Ovdje se doslovno radi o iznudi novca. Dosad je prevarila navodno nekolicinu ljudi na istu foru i njima je isto napisala radove koji su beskorisni i tražila tj. iznudila novce", piše ogorčena studentica i ostavlja i detalje kontakta osobe koja ju je prevarila.

Ona je na lakši način pokušala ispuniti svoju obavezu tako da je platila nekom da joj napiše rad, za koji se ispostavlja da je plagijat, preuzet s interneta. Studentica je svojom objavom razljutila mnoge, upravo zbog toga jer je platila nekome da joj napiše rad, koji je trebala napisati sama.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Seminari i diplomski radovi 'po narudžbi' uskoro bi mogli postati protuzakoniti u ovoj zemlji

"Talog akademske zajednice"

No, umjesto na razumijevanje, naišla je na oštru osudu kolega koji nisu štedjeli riječi.

"Ne zna se tko je veći talog akademske zajednice, oni što pišu drugima radove ili oni koji ih angažiraju. Ako studiraš i nisi sposoban/a ili si lijen/a napisat dokument od 20-ak stranica onda diplomu ne zaslužuješ", napisao je jedan student i dobio preko 500 lajkova na svoj komentar.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Objavio oglas da kupuje diplomski, kolege ga 'pokopali': 'Takvi nam trebaju – paraziti, klošari, potkupljive lijenčine...'

"Upravo tako. Potpisujem svaku riječ", složio se netko s komentatorom. "Talog, šljam, zoc od kave, zoc, duplo dno pa dno od duplog dna akademske zajednice ako smijem nadodati", kritizirali su studenticu.

"I onda takvi koji angažiraju nekog drugog dobiju diplomu kao i svi oni koji krvavo uče i rade da bi došli do nje. Živote, lutalico… Uostalom, fakultet nije obavezan. Tko vas tjera da studirate?", pita studentica u komentarima, pa nastavlja kako joj nikada u životu nije palo napamet da traži od drugih da joj napišu rad za novac.

Prozvanu prevaranticu – pohvalili

"Neka iznuđiva takve. Baš mi je drago", napisao je student, a nekolicina se složila s njim.

"Daj IBAN da joj uplatim lovu za kavu jer mulja muljatore", "Tako vam i treba", pišu studenti. "Zasluženo i svaka joj čast. Dao bih joj nagradu za poduzetništvo i još nagradu za Ponos Hrvatske. Rješava se prevaranata i još je pouzdana", piše još netko.

Još vijesti