M. P. u Vijesti

Žrtva ste internetske prijevare? Policija govori što učiniti u tom slučaju

Prvi korak prevaranata je lažni profil na nekoj društvenoj mreži s kojeg kontaktiraju žrtve.

24. ožujka 2023 12:07
Sve veći broj računalnih prijevara

Sve veći broj računalnih prijevara Foto: Minerva Studio/Shutterstock

Mladić koji je postao žrtva internetske prijevare, želio je upozoriti druge kako ne bi nasjeli na to i podijelio svoju priču s reporterkom Dnevnika Nove TV. Ističe da u početku djeluje sve normalno, a poslije toga potražuju novac od vas za vizu i premještaj u vašu zemlju.

Na ovu internet prijevaru mladić je nasjeo jer je bio uvjeren da osoba s druge strane želi romantičnu vezu: „Vjerovao sam joj. Mislim, još joj vjerujem. Rekla je da je imala neku avionsku nesreću i njezina ambasada je također rekla da sam ja glavni i odgovorni krivac zbog ove situacije.“ Kazao je da su tražili novac za njezino liječenje i hotelske troškove, a on je uplatio novac u tu svrhu.

Prvi korak prevaranata je lažni profil na nekoj društvenoj mreži s kojeg kontaktiraju žrtve. Voditelj Službe kibernetičke sigurnosti, Renato Grgurić, tvrdi kako se u apsolutno svim slučajevima radilo o prijevari, a ne o stvarnoj osobi. Ključ je u zakonu velikih brojeva, a uvijek će nekoliko osoba nasjesti i uplatiti novac.

Policija upozorava javnost da prijave ovakve prijevare jer se počinitelj može locirati, ali novac je gotovo nemoguće vratiti. Spomenuta žrtva internetske prijevare novac je uplaćivao preko Trust Walleta, takvi alati se koriste kako bi se prekrili tragovi

Zbog ovakvih situacija policija upozorava da se u virtualnom svijetu javnost mora ponašati opreznije nego u stvarnom.

Još vijesti