V.F. u Laganini

Samo za najtvrdokornije prokrastinatore: Što je „monk mode“ i kako može spriječiti odgađanje izvršenja obaveza?

Društvene mreže su glavni porok.

6. listopada 2023 15:49
Reci stop prokrastiniranju

Reci stop prokrastiniranju Foto: Canva

Odmah ćemo prijeći na stvar. Znamo da si prokrastinator. Priznaj samome sebi, ali i cijelome svijetu. Ne trebaš se toga sramiti. Možda za nas starije studente nema neke velike nade, ali za vas brucoše je sada pravo vrijeme da se odmah na početku faksa oslobodite prokrastinacije. Vjerujte nam, kakve navike stekne sada, takve će one biti za sve vrijeme cijelog studija.

Na TikToku je nedavno postala popularna metoda sprječavanja prokrastinacije pod nazivom „monk mode“, a radi se o tome da osoba ukloni sve što ju može ometati pri obavljanju nekog zadatka.

Ako želiš i ti isprobati „monk mode“ moraš se, poput redovnika, osloboditi svih poroka koji te ometaju, piše LADbible. Znamo da su društvene mreže, YouTube, Netflix i tvoj cimer koji će te zapričavati četiri jahača prokrastinacije.

Od svega nabrojanog, vjerojatno su društvene mreže najgore. One nas povuku u crnu rupu iz koje se ne možemo osloboditi. Dok skrolamo Instagram i smijemo se memeovima, vrijeme prolazi, a naš obaveze ostaju neobavljene.

Kako se prebaciti u „monk mode“?

Kako bi se učinkovito prebacio u „monk mode“ jednostavno stavi mobitel na mjesto na kojem ti nije nadohvat ruke. Najbolje bi bilo da ga spremiš u ladicu ili staviš na visoku policu da ga uopće ni ne gledaš. Može isključiti ili čak i obrisati aplikacije za Netflix i YouTube, a ako ti za učenje treba kompjuter, koristi ga isključivo za to.

Ipak, cimera ne možeš niti spremiti u ladicu niti ga staviti na visoku policu. Jednostavno ga zamoli da ti se ne obraća dok učiš. Iako to zvuči brutalno, i ti i on ste svjesni da će se vaše kratko čavranje o vremenu ubrzo pretvoriti u višesatnu raspravu o smislu života.

Znaš kako se redovnici zajedno mole i zajedno rade? I ti možeš učiniti slično. Okruži se ljudima koji također uče. Možeš otići učiti u knjižnicu ili u učionicu, ako živiš u domu, a mobitel nemoj nositi sa sobom. Kad vidiš ljude koji su produktivni i u tebi će se probuditi produktivnost i volja za izvršavanjem svojih obaveza.

Ljudi govore da im je ova metoda poboljšala produktivnost, a neki kažu da im je čak promijenila život. Ona može biti korisna i ako općenito želiš ograničiti upotrebu društvenih mreža i smanjiti gledanje serija. Jednostavno spremi mobitel i laptop, odnosno ukloni poroke i posveti se svojim hobijima.

Izvor: LADbible

Još vijesti