L.B. u Nakon predavanja

Seminari i diplomski radovi 'po narudžbi' uskoro bi mogli postati protuzakoniti u ovoj zemlji

Nema više oglasa: 'Povoljno pišem radove – seminarske, magistarske, diplomske…' Barem ne na legalnome tržištu.

16. prosinca 2021 13:37
seminari po narudžbi, kupovanje seminara

seminari po narudžbi, kupovanje seminara Foto: Shutterstock

Nije tajna da se trenutno u svim boljim oglasnicima u zemlji, ali i susjedstvu nude mnogobrojne intelektualne usluge, među kojima je i pisanje seminarskih i svih drugih radova za potrebe studiranja. I iako su čak i profesori svjesni ove ponude, koja postoji iz prostog razloga jer postoji i potražnja za istom, ništa se po tom pitanju ne čini na domaćim visokoobrazovnim institucijama, izuzev sporadičnog provlačenja radova studenata kroz programe koji detektiraju jesu li plagijati ili ne.


>>>Kupovanje radova – javna tajna za koju znaju i profesori: 'Solidan rad kolega, koliko ste ga platili?'<<<


No, čini se da bi se u Engleskoj ovakve usluge mogle preseliti na crno tržište. Pisanje eseja i radova za novac moglo bi postati krivično djelo, piše itv.com.


Problematika seminara po narudžbi jest ta da svaki student, kojemu se ne da odraditi ovaj dio fakultetskih obaveza, može platiti drugoj osobi da mu/joj napiše rad koji će predati profesoru na fakultetu, bez da je doista morao pročitati predviđenu literaturu i savladati taj dio materije. Dakle, bez puno truda, uz određeni financijski trošak, obavio je zadatak koji će drugi kolege savjesnije odraditi.


Studenti tako mogu naručiti broj stranica, broj riječi, kartica teksta, temu ili područje u kojemu moraju napisati rad, a ne moraju čak ni predati detaljan popis literature jer će se za to pobrinuti "profesionalci".


>>>Ima li smisla studirati online? U porastu kupoprodaja seminara, a neki za sitne pare slušaju predavanja umjesto drugih studenata<<<


U Engleskoj se trenutno vijeća hoće li se uvesti zabrana ovog vida intelektualnih usluga koji će zabranjivati i pravno kažnjavati pisanje, aranžiranje i oglašavanje ovakvih usluga u visokome obrazovanju.


"Usluge pisanja radova potpuno su neetične i profitiraju na potkopavanju truda i teškog rada koji većina studenata ipak obavlja. Poduzimamo potrebne korake kako bismo zabranili ovakve usluge varanja", kazao je ministar naukovanja i stručnih vještina Alex Burghart. "Također smo najavili novu mjeru kako bismo svim mladim ljudima osigurali šire karijerno savjetovanje kako bi svatko dobio stručan savjet o personalno najboljem izboru zanimanja", izjavio je.


Zabrana ponude pisanja radova po narudžbi očuvat će akademski integritet i standarde obrazovnih institucija u Engleskoj, tvrde iz tamošnje Vlade.


>>>Objavio oglas da kupuje diplomski, kolege ga 'pokopali': 'Takvi nam trebaju – paraziti, klošari, potkupljive lijenčine...'<<<


Iz nadležnih ministarstava tvrde da će također zaštititi studente od obmanjujućih marketinških strategija kojima se pružatelji ovakvih usluga često služe.


Sljedećeg utorka ovaj će se prijedlog zakona naći na raspravi u britanskome Domu lordova.


izvor: itv.com