Anja Z u Akademska četvrt

Ima li smisla studirati online? U porastu kupoprodaja seminara, a neki za sitne pare slušaju predavanja umjesto drugih studenata

Pojedini studenti u Velikoj Britaniji sve češće koriste aplikacije za pronalazak kolega koji bi umjesto njih izvršili njihove studentske obaveze, koje su zbog pandemije koronavirusa uglavnom prebačene u online sferu.

8. ožujka 2021 17:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako piše Mirror, studenti su spremni platiti iznos od 10 do 1000 funti za izvršen zadatak. Putem aplikacije UniTaskr studenti pronalaze osobe koje umjesto njih pohađaju predavanja ili im odrađuju zadatke za fakultet, što iz servisne službe UniTaskr oštro kritiziraju, nazivajuće studente "moralno korumpiranima", uz upozorenje da na taj način krše radnu etiku akademske zajednice.


Kako stvari funkcioniraju?


Aplikacija UniTaskr povezuje one koji traže i nude online poslove i honorarne angažmane po različitim cijenama, a nedavno je otkriveno da studenti aplikaciju koriste za pronalazak osoba koje će umjesto njih izvršavati fakultetske obaveze online. Ovakva shema najsličnija je angažiranju drugih osoba za pisanje svih vrsta završnih radova u Hrvatskoj, što je dobropoznato svima koji koriste društvene mreže i pretražuju oglasnike za honorarne, povremene poslove. S obzirom da takva razmjena usluga nije legalno, na britanskoj aplikaciji vrlo je malo informacija o osobama koje traže nekoga da umjesto njih odradi fakultetske obaveze i samih izvršitelja.


...KATASTROFA: Studentica platila 300 kn za pisanje rada pa požalila. 'Znam, bila sam naivna i glupa, ali...'...


Unutar aplikacijie UniTaskr, vidljiva je ponuda studentice "Rebeke", koja nudi čak 1000 funti nekome tko joj može završiti fakultetski zadatak s tematikom uređenja interijera. Druga studentica sa Sveučilišta Lincoln nudi 20 funti osobi koja joj završi zadatak pravne tematike, a za potrebe izvršenja zadatka tražila je diplomirane studente ili studente viših godina. Na kraju je "posao" ispregovarala s osobom koja će posao obaviti za 40 funti. Nadalje, jedan student nudi 50 funti osobi koja dovrši njegov esej o Tudorima, a drugi će izvršitelju platiti isti iznos da mu bilo tko voljan napiše rad dug 2.500 riječi o kardio-respiratornoj tematici.


...'Zaradim 50 eura po danu': Djevojka koja studentima piše seminarske radove otkrila koliko zarađuje...


S obzirom da u velikoj Britanije većina učenika i studenata nema nastavu uživo zbog zaraznijeg soja koronavirusa, broj ovako povećanih zahtjeva na aplikaciji ne iznenađuje. Iako je uporaba aplikacije UniTaskr legalna, korištenje iste kako bi netko drugi umjesto vas odrađivao fakultetske obaveze protivi se smjernicama akademske čestitosti mnogih sveučilišta.


...Objavio oglas da kupuje diplomski, kolege ga 'pokopali': 'Takvi nam trebaju – paraziti, klošari, potkupljive lijenčine...'...


Suosnivač aplikacije UniTaskr, Boris, ističe da su upoznati s malim brojem studenata koji zloupotrebljavaju namjenu UniTaskr-a stoga će u što skorijem periodu poraditi na pojačanom sustavu upozorenja svim korosnicima mreže.


izvor: Mirror

Još vijesti