V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište u Zagrebu ponosno na poziciju na svjetskoj ljestvici: „Ovo predstavlja najbolji rezultat dosad“

Rangiranje se bazira na osam indikatora.

6. rujna 2023 11:04
Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu Foto: Moj faks/Sveučilište u Zagrebu/Facebook

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo novim uspjehom. Naime, na svojoj web stranici su objavili da su na svjetskom rangiranju Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities poznatijem kao NTU Rankings zauzeli naviše mjesto do sada. Ovu ljestvicu od 2007. godine objavljuje najprestižnije tajvansko sveučilište National Taiwan University.

Na ljestvici je ukupno rangirano 1044 institucija, a Sveučilište u Zagrebu je zauzelo poziciju od 501. do 550. mjesta.

„Kada se u obzir uzme ukupan broj rangiranih svjetskih institucija, ovo predstavlja najbolji rezultat Sveučilišta u Zagrebu dosad i daleko je ispred ostalih naših sveučilišta“, naveli su na svojoj stranici.

Rezultati su objavljeni za 1000 najbolje rangiranih svjetskih sveučilišta u šest znanstvenih polja i 27 znanstvenih disciplina. Prvih deset mjesta zauzimaju američka, britanska i kanadska sveučilišta, a prvih pet su Harvard, Stanford, University College London, Oxford i Toronto.

Najveći uspjeh na području poljoprivrede

Kod rangiranja po znanstvenim poljima, Sveučilište u Zagrebu je zauzelo sljedeće pozicije: poljoprivreda 301. do 350. mjesto, medicina 401. do 500. mjesto i znanosti o životu 451. do 500. mjesto. Što se tiče znanstvenih disciplina, najbolji rang su ostvarili u poljoprivrednim znanostima, a radi se o 101. mjestu.

Slijede ga znanost o svemiru na 249. mjestu, matematika na 257. mjestu, znanost o biljkama i životinjama na 268. mjestu, strojarstvo 295. mjestu, klinička medicina na 351. do 400. mjestu, farmakologija i toksikologija na 351. do 400. mjestu te elektrotehnika na 451. do 500. mjestu.

Rangiranje se baziralo na osam različitih indikatora koji predstavljaju tri različita kriterija uspješnosti znanstvenog rada. Prvi kriterij je istraživačka produktivnost koja donosi 25% ukupne ocjene od čega broj članaka u posljednjih 11 godina donosi 10% ocjene te broj članaka u tekućoj godini 15% ocjene.

Drugi kriterij je istraživački učinak koji donosi 35% ukupne ocjene, a sačinjavaju ga broj citata u posljednjih 11 godina (15% ocjene), broj citata u posljednje dvije godine (10% ocjene) te prosječan broj citata u posljednjih 11 godina (10% ocjene). Treći kriterij koji donosi 40% konačne ocjene sveučilišta je istraživačka izvrsnost. Unutar ovoga kriterija 10% ocjene donosi H-indeks u posljednje dvije godine, 15% broj visoko citiranih radova te 15% broj članaka u časopisima s visokim utjecajem u tekućoj godini.

Još vijesti