V.F. u Akademska četvrt

Uskoro odlaziš iz doma? Ovako izgleda procedura iseljenja

Na ove stvari moraš pripaziti.

29. lipnja 2023 16:22
Obavijest o iseljenju

Obavijest o iseljenju Foto: V.F./MojFaks

Vjerojatno si primijetio da se tvoji susjedi s kata polako iseljavaju. Svako malo čuješ da netko kotrlja kofer hodnikom, a uskoro će red doći i na tebe. Kad se budeš iseljavao postoji procedura koju moraš ispoštovati.

1. Temeljito očisti sobu

Prije iseljenja moraš temeljito očistiti sobu. Nepisano je pravilo da svaki cimer čisti svoju stranu sobe. Ukoliko imate vlastitu kupaonicu, razumije se da ju također morate detaljno očistiti. Ako se tvoj cimer iseljava prije tebe, sobu ćeš morati očistiti sam. Što se kupaonice tiče, kada i umivaonik moraju biti čisti i suhi.

2. Odmrzni hladnjak

Ako ti se nakupilo leda u hladnjaku, vodi računa o tome da ćeš ga morati odmrznuti. Baš kao što je slučaj s kupaonicom, hladnjak također mora biti čist i suh. Kad smo već kod toga, višak hrane koji ne želiš nositi sa sobom možeš ostaviti na raspolaganju drugim stanarima u domskoj kuhinji.

Potrebno je očistiti i hladnjak. Potrebno je očistiti i hladnjak. Foto: V.F./MojFaks

3. Pozovi spremačicu

Nakon što sve očistiš i izneseš stvari iz sobe, trebaš pozvati tetu spremačicu koja će pregledati je li soba dovoljno čista. Sigurni smo da se svima barem jednom dogodilo da nešto nije bilo dovoljno temeljito očišćeno pa su morali bolje obaviti posao. Kad je konačno sve kako treba biti, spremačica će provjeriti jesu li sve stvari u sobi na broju, poput posteljine, metle i koša za smeće. Provjerit će i ima li nekih oštećenja, a ako je sve u redu, predaješ joj ključ. Ona će tebi dati papir s razduženjem.

4. Plahte vraćaš u skladište

Jedino što nosiš iz sobe su plahte i jastučnica, ako si ih preuzeo pri useljenju u dom. Čak i ako nisi koristio domske plahte, moraš otići u skladište gdje ćeš dobiti potvrdu da je sve u redu i da ništa ne duguješ. Ukoliko je u sobi nešto potrgano ili neke stvari nedostaju, morat ćeš za to podmiriti troškove.

5. Za kraj na blagajnu

Blagajna je posljednja postaja na putu iseljenja iz doma. Ondje plaćaš ostatak stanarine i eventualne dodatne troškove. Upozoravamo da taj posljednji dan često bude velika gužva na blagajnama pa se nemoj iznenaditi ako budeš morao duže čekati. Nakon što podmiriš sve troškove, slobodan si.

Još vijesti