V.F. u Laganini

Barbenheimer žari i pali, a ti želiš gledati dokumentarce? Program Doksi u Kleti donosi besplatne projekcije svakoga petka

Gledatelje čeka mnoštvo zanimljivih dokumentaraca.

26. srpnja 2023 11:28
Posjetitelje očekuju zanimljivi dokumentarci

Posjetitelje očekuju zanimljivi dokumentarci Foto: Canva

Svi bruje o Barbie i Oppenheimeru, a ti si više tip za klasične dokumentarce? Imamo rješenje. Svaki petak do kraja kolovoza u haustoru Ilice 73, prikazivat će se dokumentarni filmovi iz Restartove distribucije. Prva projekcija kreće već ovoga petka, 28. srpnja u 21 sat, a radi se o dokumentarcu Kako spasiti mrtvog prijatelja.

Do kraja kolovoza prikazat će se još i Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma, Kim, Punim gasom i Pongov poziv.

Film Kako spasiti mrtvog prijatelja je režirala Marusja Siroječovskaja. Dokumentarac je o 16-godišnjoj Marusji koju muče suicidalne misli. Uskoro upozna svoju srodnu dušu Kimija. Postaju nerazvojni i snimaju naizmjenična razdoblja euforije i tjeskobe, sve sretne i tužne trenutke vlastite mladosti, sagorijevajući svijeću s oba kraja uz puno droge i glazbe.

Ni ostali filmovi nisu ništa manje zanimljivi

Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma je francuski dokumentarac o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozima. Zajedno su više od 50 godina i mogli bi živjeti ugodan i miran umirovljenički život u svojem ljupkom domu u okolici Pariza. No kako da se odmore kada se treba boriti protiv kapitalizma?

Treći film koji će se prikazati je mađarski dokumentarac Kim. Prije deset godina redateljica Erika Kapronczai predložila je Kim Corbisier, ličnosti budimpeštanske art scene, da snime kratki film, no nakon što je provela neko vrijeme s Kim, odustala je od te ideje kako bi dokumentirala njezinu borbu s ovisnošću. Taj je projekt također ostao nedovršen jer je Kim u 27-oj godini počinila samoubojstvo.

Punim gasom je film Mira Rema o antijunaku Jaroslavu kojemu je propao san da postane vozač rallyja, brak i očinstvo, izgubljenog je svjetonazora, bez sanjanog financijskog uspjeha te i dalje živi s majkom u dobi od gotovo 50 godina.

Pongov poziv je dokumentarac kojeg je režirao Tomáš Kratochvíl. Štefan Pongo je vozač kamiona, otac, suprug, emigrant, Rom. Prije petnaest godina s obitelji je emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije. Djeca su završila fakultete i obitelj živi dobro. No kad češki predsjednik izjavi da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju.

Raspored programa možete pogledati na poveznici.

Nova StudiGO epizoda otkriva je li studiranje izvan Hrvatske toliko lagano kako svi tvrde →

Još vijesti