E.M. u Nakon predavanja

Voliš slušati podcaste? Donosimo nekoliko zanimljivih preporuka za pametnije iskorištavanje vremena

Slušalice u uši

24. ožujka 2023 13:37
Iskoristi vrijeme pametnije i slušaj podcaste!

Iskoristi vrijeme pametnije i slušaj podcaste! Foto: spaxiax/Shutterstock

Odbojnost novih generacija prema čitanju nije neka novost, a nije ni jedno od rješenja navedenog problema – podcast. Broj novih podcasta iz dana u dan raste, a neki stari se nažalost gase.

Isprva može zvučati vrlo banalno i kao „čas posla“ snimiti podcast, no ipak, iza kvalitetnog podcasta, stoji dosta truda i opreme. Ovo bi vjerojatno potvrdili svi autori čije ćemo podcaste spomenuti u nastavku. Njihovo vrijeme uloženo u nastanak epizoda svakako je vrijedno našeg vremena slušanja i podrške. Među ovim domaćim podcastima sigurni smo da će svaki student pronaći ponešto za sebe. Osim u pauzi od učenja, mogu se slušati u šetnji, na putu do faksa, u krevetu, u autu, u kuhinji... ma gdje god stigneš! 

Domaći podcasti:

1. Nebitno O Bitnom

Trebaš razbibrigu? Poslušaj epizodu ovog podcasta i saznaj nebitno o bitnom (ili bitno o nebitnom?). Projekt je zamišljen kao prostor za zanimljive pojedince koji imaju nešto za podijeliti sa slušateljima i osebujnim voditeljima. Tim iza ovog podcasta čini sedam momaka od kojih su petorica studenti.

 

@nebitnobitnom

 

2. Bliski susreti jezične vrste

Prvi jezični podcast o jeziku u Hrvatskoj i šire, puno je više od svoje definicije. Zanimljivi voditelji profesor Gaj Tomaš i prevoditeljica Anja Lordanić Mustać profesionalno se bave jezikom, no u podcastu nastoje sve samo ne jezik staviti u profesionalne okvire već ga približavaju svakom slušatelju. Osim što obrađuju teme poput bajki, poslovica, slogana, ugošćuju i vrlo zanimljive goste. 

 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bliski susreti jezične vrste (@bliskisusreti_podcast)

 

3. Human lab podcast

Treba ti motivacija za srediti svoj poluzdravi ili nezdravi lifestyle? Ovo je pravo mjesto za dobiti je. Mateo Ćorluka i Human lab podcast donosi zanimljive goste i korisne savjete za zdravo tijelo, a i duh. 

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Human LAB Podcast (@humanlabpodcast)

 

4. Surove strasti

U izgradnji svojih, želiš slušati o tuđim uspjesima? Ovaj podcast ugošćuje osobe koji su strastveni, a time i uspješni u onome što rade. Poslušaj tko se sve pridružio Saši Tenodiju i Ivanu Vorasu pred mikrofonom. 
 

Studentski podcasti:

DijaLOG (ERF)

Jesi li se ikad zapitao/la što sve ulazi u područje rada jednog logopeda? Ovaj prvi logopedski podcast u Hrvatskoj i regiji nastoji prikazati logopediju kroz malo drugačiju prizmu.Studij logopedije već je godinama u vrhu najželjenijih među studentima. Važno je spomenuti da su ovaj podcast pokrenule studentice diplomskog studija 2022. godine.

 

 
Podkist (FER)

Zanimaju te najnovija istraživanja o svemiru? Prvi fakultetski podcast pokrenuli su Filip Turčinović, mag. ing. i doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST). Ideja je da se u opuštenoj atmosferi razgovara o o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem.

 

 

Još vijesti