L.B. u Laganini

Isprintaj i nosi u novčaniku! „Šalabahter“ za preračunavanje eura u kune hit je na društvenim mrežama

Početak 2023. godine donosi mnoge promjene građanima Hrvatske.

20. prosinca 2022 11:13
Novčanice eura i kune.

Novčanice eura i kune. Foto: David M. Skiba via Shutterstock

Za manje od dva tjedna, euro postaje službena valuta u Hrvatskoj, zbog čega je na snazi novi režim podizanja gotovine na bankomatima, a najavljeni su i prekidi u radu aplikacija za mobilno bankarstvo kao i gašenje bankomata diljem zemlje.

Od Nove godine, na bankomatima će se isplaćivati isključivo eura, no do sredine siječnja i dalje ćete moći plaćati i kunama.

Otkako je potvrđeno da ulazimo u eurozonu te da će službena valuta u Hrvatskoj od siječnja 2023. godine biti euro, građani Hrvatske žale se što će u početku griješiti u preračunavanju eura, kao i na to da će sigurno trošiti više no što bi potrošili inače zbog činjenice da će im se trošak u eurima činiti „sitniji“ u odnosu na onaj u kunama.

Zbog ovog problema, u pokušaju da potroše što manje u periodu privikavanja na euro, na društvenim mrežama pojavio se i šalabahter za preračunavanje eura u kune. Uz poruku: „Naučit' do nove godine“, fotografija rukom pisanog „šalabahtera“ za preračunavanje sitnih iznosa eura (počevši od 10 centi) postala je hit na društvenim mrežama.

I dok se neki pitaju do koje godine imaju vremena ovo usvojiti, drugi su se već predali i smatraju da nikad neće naučiti preračunavati.

„Super, sad skinem ovu sliku pa škicnem kad treba“, „Jel' to dica za školske praznike imaju domaći rad?“, „Kako mi je drago da ne radim u trgovini“, samo su neki od urnebesnih komentara ispod objave ove fotografije na popularnoj stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca.

Objava je u nepuna 24 sata sakupila više od 8000 „lajkova“ i više od 1400 komentara, a o njenoj korisnosti svjedoči i broj dijeljenja koji je dosegao gotovo 1000.

Ukoliko vam zatreba pouzdani konverter eura u kune i obratno, možete ga pronaći i na naslovnici portala MojFaks.

Još vijesti