M. P. u Laganini

Koji si tip: ranoranilac ili noćna ptica? Ovo istraživanje je pokazalo koji tip je sretniji

Dokazana je korelacija.

8. prosinca 2023 16:01
Jutarnji alarm

Jutarnji alarm Foto: Canva

Svi smo različiti, dok se tvoja cimerica budi prije alarma i uvijek rano ustaje, ti si baš onaj tip osobe koji prespava skoro svaki alarm i uvijek možeš spavati do kasno.

No, već nas godinama prati tema da je rano ustajanja put do uspjeha i da jedino na taj način tvoj dan može biti produktivan. S time se ipak ne mogu svi složiti jer uvijek ima onih noćnih ptica kojima mozak bolje radi tijekom noći.

Christian Jarrett, kognitivni neuroznanstvenik je za Science Focus dao opširno objašnjenje na ovu temu. Kako kaže, jedan detalj koji treba imati na umu je da zapravo većina nas, oko 60 posto, nismo ni ranoranioci ni noćne ptice, već mješavina. U ovoj situaciji treba uzeti više čimbenika u obzir, a jedan da taj kronotip nije određen samo vremenom kada ste najfunkcionalniji, jer ranoranioci bolje funkcioniraju tijekom dana, a noćne ptice funkcioniraju kasnije, piše sciencefocus.com.

Određena istraživanja su pokazala korelaciju između ranog ustajanja i i veće sreće. Emocionalna prednost ranoranilaca se očituje u većem zadovoljstvu životom i smanjenoj podložnosti nekim mentalnim problemima. Isto tako, oni koji su noćne ptice su skloniji simptomima depresije.

 

Još vijesti