V.F. u Laganini

Muka ti je od jedno te istog okusa kave? Ovaj sastojak ti može začiniti omiljeni napitak, a odličan je i za zdravlje

Učini kavu malo zanimljivijom.

15. rujna 2023 16:55
Cimet je odličan za zdravlje

Cimet je odličan za zdravlje Foto: Canva

Kava. Ono što pokreće nas studente. Koliko bi nas uspjelo završiti faks da nismo pili kavu? Ne želimo ni razmišljati o tome. Osim što nas drži budnima kad nam je to najpotrebnije, kava je i odlična kad malo želimo predahnuti od svega. Odlazak na kave u pauzama od predavanja je nešto što nas spašava.

Ipak, kad u kritičnim situacijama popiješ nekoliko šalica kave dnevno, bude ti mučno od njezinog okusa u ustima. Ne brini se, imamo savjet kako to popraviti. Šalicu kave možeš malo začiniti i poboljšati joj okus ako dodaš i nju malo cimeta. To će tvojoj kavi dati novi šmek, a okus će biti nekako „božićni“. Vjerojatno i tebe okus cimeta podsjeća na Božić.

Međutim, osim što će začiniti tvoju kavu i učiniti je otmjenijom, cimet ima mnoge blagodati.

1. Pun je antioksidansa

Antioksidansi štite naše stanice od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje oštećuju stanice i povezuju se sa srčanim bolestima, artritisom, rakom i drugim bolestima. Tijelo dobiva dozu antioksidansa preko prehrane, to podrazumijeva zdravu hranu, uključujući i cimet, piše Fluent In Coffee.

2. Ublažava simptome prehlade

Ako se prehladiš, kava s cimetom može biti odličan izbor za tvoje tijelo. Topli napici su ionako najbolji izbor kada te boli grlo ili ti curi nos. Iako, u tom slučaju radije preporučujemo čaj. Ako ti ipak hitno treba kava, obavezno u nju dodaj malo cimeta. On ima antifungalna i analgetska svojstva. Zbog toga se koristio kao prirodni lijek protiv bronhitisa.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Možda je najveći plus za cimet to što je jako dobar za srce. Cimet se bori protiv visoke razine glukoze u krvi, kolesterola i triglicerida. Svi oni mogu biti odgovorni za različite bolesti srca i krvožilnog sustava.

4. Djeluje protiv zadaha

Nekada davno, ljudi su žvakali štapiće cimeta kako bi izliječili loš zadah. I to ne samo zato što cimet lijepo miriše. Stvarni razlog je taj što ulja cimeta ubijaju bakterije u ustima koje uzrokuju loš zadah. Kava ionako uzrokuje loš zadah pa cimet može u tome pomoći.

5. Smanjuje želju za slatkim

Ako si nabacio koju kilicu otkako se menza otvorila, cimet ti može biti prijatelj. Konzumiranje teške i masne hrane povećava razinu triglicerida u krvi, a već smo spomenuli da ih upravo cimet regulira. Također, visoka razina šećera u krvi odgovorna je za našu želju za grickanjem slatkiša. Dodavanje ovog začina u kavu može ti pomoći da pobijediš želju za slatkim.

Izvor: Fluent In Coffee

Još vijesti