V.F. u Laganini

Nemaš vremena za vježbanje? Istraživanje pokazalo da smijeh također troši kalorije

Smijeh i tjelovježba imaju nekoliko sličnosti.

19. Siječnja 2024 13:36
Smijeh zaista može biti lijek

Smijeh zaista može biti lijek Foto: Canva

Izreka kaže da je smijeh najbolji lijek, a ako malo bolje razmisliš, i sam znaš da je to točno. Vjerojatno si bezbroj puta bio loše volje ili si se brinuo zbog nečega, a tvoj prijatelj te nasmijao do suza. Odmah ti je bilo lakše. Zapravo, najbolje uspomene su one u kojima je bilo puno smijeha. Čak i najdosadnije predavanje ikad može biti zabavno kad se s kolegom smijuljiš u kutu dvorane zbog neke šale koja je samo vama jasna.

Ipak, smijanje može biti korisnije nego što misliš. Naime, istraživanje je pokazalo da smijeh sagorijeva i kalorije. I to više kalorija nego što bismo pomislili. Prema istraživanju iz 2006. godine objavljenom u International Journal of Obesity, ako se smijemo 10 do 15 minuta, potrošit ćemo 10 do 40 kalorija, piše Health Digest.

Istraživači su mjerili broj otkucaja srca i potrošnju energije 100 dobrovoljaca koji su dobili upute da gledaju humoristične isječke. Njihova potrošnja energije je bila u mirovanju dok su im prikazivani isječci engleskog sela.

Nekoliko minuta smijanja može sagorjeti čokoladicu

„Otkrili smo da kada su se ljudi smijali, povećanje je bilo oko 20 posto iznad stope osnovnog metabolizma“, podijelio je dr. Maciej Buchowski iz Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu, Tennessee.

Možda 40 kalorija na prvu ne zvuči puno, ali prema istraživačima, količina kalorija koju ćemo sagorjeti ako se smijemo 10 do 15 minuta dnevno jednaka je količini koju bismo pronašli u maloj čokoladici. Štoviše, postoje i druga istraživanja koja uspoređuju smijanje s tjelovježbom kada je riječ o njegovim dobrobitima.

Prema maloj studiji u kojoj je sudjelovalo 14 sudionika, iskreni smijeh može imati isti učinak na naše hormone kao i tjelovježba. Prema autoru studije i specijalistu za preventivnu njegu i istraživaču na Sveučilištu Loma Linda, dr. Lee Berku, smijanje tijekom uživanja u nekim komičnim isječcima rezultiralo je stvaranjem „dobre ravnoteže“ između hormona gladi i zasićenja grelina i leptina, slično kao što se događa nakon vježbanja.

Smijeh je dobar za srce

Nadalje, smijeh može proizvesti iste rezultate kao i tjelovježba kada je u pitanju zdravlje srca, prema dr. Michaelu Milleru, direktoru Centra za preventivnu kardiologiju Medicinskog centra Sveučilišta Maryland.

„Kada se smijete 15 minuta, povećanje promjera krvne žile je slično onome što dobijete kada trčite ili radite aktivnost sličnu aerobiku“, objasnio je.

Uz očite dobrobiti opuštanja i radosti za mentalno zdravlje koje proizlaze iz otpuštanja serotonina tijekom smijanja, ono također potiče unos više kisika, što može biti korisno za unutarnje organe, prema klinici Mayo. Osim toga, smijeh može poboljšati zdravlje imunološkog sustava, biti lijek protiv bolova i boriti se protiv hormona stresa kortizola koji uzrokuje upalu.

Još vijesti