M. P. u Laganini

Idete avionom na ljetovanje? Pogledajte popis stvari koje ne prolaze carinsku kontrolu

Dopuštena težina prtljage ovisi o prijevozniku.

28. srpnja 2023 14:56
Pogledajte što sve nije dopušteno u ručnoj prtljazi

Pogledajte što sve nije dopušteno u ručnoj prtljazi Foto: Canva

Često se dogodi da putnici u avion unesu stvari koje možda ne bi trebali, a carinska kontrola putnika redovito pregledava sadržaj koji se nalazi u putničkoj torbi.

Pa tako putnici i često budu kažnjeni zbog prekomjerne težine ili veličine prtljage koja se provjerava prije ulaska u sami zrakoplov. Svaki zračni prijevoznik ima pravila koja putnici moraju poštivati, a nedavno je jedna putnica kažnjena zbog dvije plinske boce koje je pokušala „prošvercati“ u zrakoplov.

Dopuštena težina prtljage ovisi o prijevozniku, a propisane vrijednosti je potrebno provjeriti prilikom kupnje zrakoplovne karte. Sukladno propisima, gelove, tekućine, aerosole i kozmetiku do 100 mililitara je moguće nositi u ručnoj prtljazi samo ako su zapakirani u prozirnu plastičnu vrećicu određene veličine s patentnim zatvaračem.

U ručnoj prtljazi nije dopušteno nositi oštre metalne predmete, palice i štapove, a kemijske i otrovne tvari nije dopušteno nositi ni u ručnoj ni u predanoj prtljazi. Određene električne uređaje koji koriste litij-ionske baterije se mogu prihvatiti samo u ručnoj prtljazi i pod uvjetom da su isključeni tijekom putovanja, stoji na n1info.hr.

Još vijesti