V.F. u Laganini

U kinu Tuškanac će se prikazivati jugoslavenski horor „Leptirica“: Gledatelji kažu da još imaju traume

„Godinama nisam mogao spavati od straha.“

28. ožujka 2023 15:04
Gledatelji još uvijek imaju traume od „Leptirice“

Gledatelji još uvijek imaju traume od „Leptirice“ Foto: RTS Kulturno-umetnički program; Youtube

U zagrebačkom kinu Tuškanac od srijede, 29. ožujka kreće program pod nazivom Ponovo radi bioskop: TV film u kinu koji će trajati do nedjelje, 2. travnja. Tako će se u kinu prikazivati 18 filmova snimljenih od kraja 60-ih do početka 90-ih godina u produkciji RTV Beograda, a cijeli program je besplatan.

Prvi od niza filmova koji će se prikazivati je jugoslavenski horor film Leptirica iz 1973. redatelja Đorđa Kadijevića. Radnja ovog filma se vrti oko mladića Strahinje koji se zaljubio u djevojku Radojku. Međutim, njezin otac se protivi njihovom braku. Kako bi dokazao svoju hrabrost, Strahinja odluči prenoćiti u mlinu kojeg je opsjeo vampir koji ubije svakoga tko se približi. Kako ne mogu koristiti mlin, seljani ostaju bez hrane.

Čovjek navodno umro od straha

Nakon što je objavljen, nazivali su ga najstrašnijim horor filmom, a poznata je i priča da je muškarac u Makedoniji tijekom prikazivanja filma navodno umro od straha. Koliko je tome za vjerovati, ne možemo biti sigurni, ali ako si znatiželjan, a nisi u mogućnosti otići u kino Tuškanac, cijeli je film dostupan na YouTubeu pa ga možeš pogledati i kod kuće.

Sudeći po komentarima na YouTubeu, Leptirica je ostavila snažan dojam na gledatelje.

„Ko je gledao Leptiricu sa 7 godina, nije spavao do 25. (narodna izreka)“, jedan je od komentara.

„Ovo je živa istina. Gledao sam ovaj film sa 6 ili 7 godina i toliko mi je ušao u podsvijest da nisam godinama mogao spavati od straha... I što je najgore i moja žena se isto sjeća tog filma i ista priča...“, priznao je jedan korisnik.

„Ovaj film je bio prva liga u vrijeme kad je snimljen, kao mali sam ga gledao polovinom 80-ih i dugo poslije toga nisam smio otići sam u WC nego sam tražio od mame da stražari ispred vrata“, piše u komentaru.

„Film mi je više komičan nego strašan. Da mi je znati čega sam se plašio kao mali“, zaključuje jedan gledatelj.

Još vijesti