M. P. u Laganini

Spavate s mobitelom pokraj glave, a u vašoj blizini je Wi-Fi ruter? Stručnjaci govore da to može utjecati na kvalitetu sna

Može izazvati probleme.

8. prosinca 2023 14:19
Svima je potreban kvalitetan san

Svima je potreban kvalitetan san Foto: Canva

Mnogima je prije spavanja posljednja stvar vidjeti što ima na društvenim mrežama ili općenito koristiti mobilni uređaj. Uvijek imate neke obaveze i morate se probuditi ujutro, a da bi čuli taj alarm, mobitel vam možda mora biti blizu pa ga jednostavno odložite na noćni ormarić pored kreveta.

No, ipak bi trebalo pripaziti jer spavanje pored nekih uređaja može izazvati velike probleme. Jedan od takvih uređaja je mobitel jer plava svjetlost može poremetiti san. Osim toga, često se spominje i spavanje u blizini Wi-Fi rutera, a ta tvrdnja ima i znanstvenu podlogu.

Dugotrajna izloženost ovim uređajima može izazvati poremećaje sna, kognitivne probleme i promjene raspoloženja. Isabella Gordan, certificirana je stručnjakinja za znanost o spavanju, a ističe da radiofrekvencijski signali iz Wi-Fi rutera mogu negativno utjecati na kvalitetu sna jer mogu uzrokovati glavobolju i umor, piše na homesandgardens.com.

Iako, mišljenja stručnjaka su podijeljena, neki smatraju da bi trebalo isključivati ruter tijekom noći, dok drugi govore da bi to moglo negativno utjecati na brzinu internetskog priključka. Svakako, naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjem da bi se preciznije utvrdio stvarni utjecaj modernih tehnologija na naše tijelo i san.

 

Još vijesti