M. P. u Laganini

Ostavljate mobitel na punjaču tijekom noći? Takva navika može stvoriti više problema

Većinom najjednostavnija opcija, ali dovodi do opasnosti.

24. svibnja 2023 13:52
Punjenje mobilnog uređaja

Punjenje mobilnog uređaja Foto: Canva

Većina ljudi prakticira puniti mobilni uređaj preko noći, a to je često i najjednostavnija opcija koja je već prešla u naviku. Mnogi misle da je punjenje baterije tijekom noći dobra ideja, ali to zapravo može negativno utjecati na trajanje.

Iz tvrtke Huawei savjetuju da izbjegavate tu naviku jer će baterija potrajati duže vrijeme. Preporuka je da bateriju držite između 30 i 70 posto, a to podržava i Apple koji nudi opciju optimiziranog punjenja koja će zadržati napunjenost ispod 80 posto.

Takvu opciju nudi sve veći broj pametnih telefona, a napajanje prestaje nakon što baterija dosegne razinu od 80 posto. Ako ispravno punite svoj mobilni uređaj, možete usporiti pogoršanje baterije. Naime, većina pametnih telefona napaja se litij-ionskim baterijama koje će se s vremenom vjerojatno pogoršati.

Osim što šteti trajanju baterije, punjenje uređaja tijekom noći može predstavljati zdravstveni i sigurnosni problem, a pogotovo ako ne vodite računa o tome gdje ostavljate mobitel. Baterija se punjenjem zagrijava, a mobitel je najpametnije ostaviti na stolu ili drvenom stoliću. Također, preporučljivo je izbjegavati da baterija padne na 0 posto, stoji na antenazadar.hr.

 

Još vijesti