S.D. u Laganini

„Gua Sha“: obožavaju ih influenceri, a u kineskoj kulturi se koriste stoljećima

Ovu tehniku masiranja možete prakticirati sami, a zaista opušta.

31. Siječnja 2023 14:32
Rozenkvarc roler i „Gua Sha“ alat

Rozenkvarc roler i „Gua Sha“ alat Foto: S.D/MojFaks

Iako su tek nedavno postali hit u svijetu kozmetike i na društvenim mrežama, povijesni zapisi o Gua Sha alatima datiraju još u doba dinastije Ming, prije oko 700 godina.

Gua Sha, u prijevodu „ostrugati bolest“, metoda je masaže koja uključuje korištenje alata kao što su razni kristali, glatko kamenje i predmeti slične teksture te ulja ili seruma za kožu.

Nakon što se područje tretira s nekom vrstom maziva, isti dijelovi se masiraju s raznim vrstama alata te se tako navodno potiče cirkulacija krvi, umanjuje crvenilo i upale te sprječava stvaranje bora.

Poput akupunkture, temelji se na konceptu promicanja qija, ravnoteže i protoka energije našeg tijela.U modernoj verziji Gua Sha alati najčešće su rađeni od rozenkvarca ili žada u obliku polumjeseca.

Može se koristiti ujutro pod tušem ili prije spavanja, ali bitno je hidratizirati površinu kože s uljem ili vodom kako ju se ne bi natezalo i tako izazvalo boranje lica. Preporučuje se korištenje u kombinaciji s rolerima od istog materijala od kojeg je načinjen i vaš alat za masažu.


 

Namijenjen je svim dobnim skupinama s obzirom na to da je neinvazivan i siguran za kožu, iako se mlađima savjetuje korištenje valjka od žada, dok su Gua Sha alati korisniji za dobne skupine iznad 45-50 godina.

Još vijesti