V.F. u Laganini

Neizostavna na doručku u menzi: Namirnica koja skraćuje život za 36 minuta

Navode i namirnice koje produžuju životni vijek.

21. lipnja 2023 13:57
Hrenovka je mnogima omiljen doručak.

Hrenovka je mnogima omiljen doručak. Foto: congerdesign via Pixabay

Hrenovke su namirnica koja je mnogima omiljen doručak, bilo da ih skuhamo ili ispečemo kod kuće ili uzmemo pecivo s hrenovkom na putu do faksa. One su neizbježne i na doručku u studentskim menzama. I da, svi znamo da se hrenovke prave od ostataka i da nisu zdrave. Ipak, teško da ćemo ih se odreći. Međutim, veliko istraživanje je pokazalo koliko je ovaj proizvod zapravo loš za naše tijelo.

Često čujemo koliko pojedina cigareta skraćuje život, ali i nezdrava hrana također ima utjecaj na životni vijek.

Novi indeks tako procjenjuje nutritivni utjecaj gotovo 6.000 namirnica. Kako znanstvenici kažu, svaka hrenovka koju pojedemo nam skraćuje život za 36 minuta, piše Zadovoljna.rs.

Maslac od kikirikija produžuje život

Kako je to moguće? Znanstvenici sa Sveučilišta u Michigenu objasnili su kako ovaj indeks funkcionira. U obzir se uzimaju svi aspekti životnog ciklusa određene namirnice, uključujući kako je proizvedena, prerađena, konzumirana i čuvana, kao i koliko je proizvod hranjiv. Nadalje, promatraju se i faktori rizika kao što su natrij i transmasne kiseline u hrenovkama te ih se uspoređuje s prednostima kao što su polinezasićene masti i vlakna.

S druge strane, pojedine namirnice produžuju život. Tako su znanstvenici otkrili da maslac od kikirikija može produžiti životni vijek za 33 minuta, a losos za 16 minuta.

Kao što je navedeno u brojnim studijama, prerađeno meso često se sastoji od nepoznatih i teško prepoznatljivih sastojaka, uključujući kemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji vodeći uzroci smrti na globalnom nivou su tri stanja koja se mogu spriječiti, a to su bolesti srca, demencija i rak.

Još vijesti