V.F. u Postani student

Još uvijek nemaš stan, a predavanja samo što nisu počela? Donosimo ti nekoliko korisnih savjeta koji će ti pomoći

Dobar stanodavac zlata vrijedi.

1. rujna 2023 17:23
Teže je nego što zvuči

Teže je nego što zvuči Foto: Canva

Uskoro započinje nova akademska godina, a mnogi studenti napuštaju svoje domove i sele se u mjesta studiranja. Neki od njih će dobiti mjesto u studentskom domu i iskusiti sve domske čari. Oni koji ne uspiju dobiti dom će se baciti u lov na stan. Iako život u stanu ima mnogo pozitivnih aspekata, naći idealan stan je teže nego što zvuči. Donosimo ti na što sve trebaš obratiti pažnju kada se baciš u potragu za stanom.

1. Izaberi dobro vrijeme

Imaj na umu da će svi studenti koji ne dobiju mjesto u domu pohitati tražiti stanove. Pretpostavljamo da želiš izbjeći veliku navalu. Naravno, nema smisla tražiti stan ako se nadaš da ćeš dobiti mjesto u domu. Međutim, ako si od početka znao da radije želiš u stan, dobro ga je početi tražiti što prije. Što duže čekaš, to će navala biti veća. Također, ako se u potragu daš ranije, imat ćeš više vremena za pregovaranje, uspoređivanje stanova i stanarina te za traženje potencijalnih cimera.

Čak i ako očekuješ mjesto u domu, a čini ti se da postoji vjerojatnost da ga možda nećeš dobiti, nije loše pregledavati oglase i vidjeti kakve se stanovi nude i po kojim cijenama. Čisto da znaš što očekivati.

2. Važna je lokacija

Znaš i sam da se često oglašavaju stanovi po nenormalno visokim cijenama, a izgledaju kao rupe. Pretpostavljamo da bi volio živjeti u lijepo uređenom stanu. Međutim, ono na što trebaš obratiti pažnju je lokacija stana. Lokacija je važnija od izgleda samog stana. Stan ćeš uvijek nekim sitnicama moći urediti da atmosfera u njemu bude topla i ugodna. Lokacija je nešto što ne možeš popraviti.

Kako si student i vjerojatno nemaš auto, važno je da si povezan javnim prijevozom s ostatkom grada. To znači da će ti biti lakše u životu ako ti je autobusna ili tramvajska stanica u blizini. Važno je i da ti je usput i neka trgovina gdje možeš redovito kupovati namirnice. Ne preporučujemo da ciljano tražiš stan u popularnim dijelovima grada jer, vjerojatno i sam znaš, cijene su tada puno veće.

3. Upoznaj stanodavca

Svi smo čuli strašne priče o stanodavcima poput onih da su im nenajavljeno ulazili u stanove dok stanara nije bilo kod kuće, da su iznenada podizali stanarinu ili se odbijali pobrinuti za kvarove u stanu za koje sami stanari nisu bili krivi. Dobar stanodavac je važan gotovo koliko i sam stan. S dobrim stanodavcem ćeš lako moći dogovoriti smiješ li imati kućne ljubimce ili dovoditi društvo. Osim toga, nemoj se bojati pokušati pregovarati, posebice ako smatraš da je stan precijenjen ili da ima kvarova. Nemoj zaboraviti spomenuti da si student. Ljudi često studentima izlaze u susret.

4. Prati društvene mreže

Ovo nikako ne smiješ zanemariti. Obavezno prati oglase na društvenim mrežama i čitaj komentare drugih korisnika. Nemoj zanemariti ni recenzije. Na društvenim mrežama se lako možeš informirati o stanodavcu i provjeriti je li na nekoj crnoj listi ili je nekog možda već prevario. Također, ako prvi put tražiš stan i nisi siguran kakav stan možeš očekivati po kojoj cijeni, lako ćeš to zaključiti prema reakcijama i komentarima drugih korisnika. U raznim grupama u kojima se traže i nude stanovi se možeš lako raspitati i informirati o trenutnoj ponudi.

5. Pronađi cimere

Svi mi volimo imati svoj mir i ponekad želimo biti sami, ali moraš razumjeti da je život s cimerom, ili čak više njih, jeftiniji. Student si i jednostavno si ne možeš priuštiti plaćanje visoke stanarine. Međutim, ako ju podijeliš s cimerima, cijena će biti puno pristupačnija. Ipak, baš kao kod upoznavanja stanodavca, uzmi si vremena upoznati cimera s kojim ćeš živjeti. Stan može biti odličan i na super lokaciji, ali cimer ti može zagorčati život. To znamo svi mi koji smo ikada imali cimere.

Usudimo se čak reći da je važnije naći nekog s kime ćeš se slagati i moći dogovoriti oko svih obaveza koje se tiču vašeg zajedničkog života, a ne nekog tko će ti biti dobar prijatelj. Nekad ti i najbolji prijatelj može biti loš cimer. Naravno, ne želiš ni nekoga tko s tobom neće htjeti progovoriti ni riječi, ali svakako imaj na umu da nije isto tražiti prijatelja i tražiti cimera.

Još vijesti